Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК иска да обедини партиите срещу Златна зора

21 Февруари 2013 / 21:02:40  Анастасия Балездрова
1768 прочитания

През май миналата година ксенофобската партия Златна зора бе най-голямата изненада на предсрочните парламентарни избори в Гърция. Решението на половин милион гърци да подкрепят дотогавашната маргинална групировка отвори вратите на парламента за 21 от нейните членове. Според коментатори най-негативното развитие обаче е фактът, че партията се е утвърдила като трета политическа сила и никой не може да предвиди какво може да означава това за следващия парламент.

В същото време нейни членове продължават да извършват нападения срещу имигранти, като в много от  тях участват и депутати. Те не се колебаят да използват обидни определения за тях и в пленарната зала, както наскоро депутатката и съпруга на партийния лидер Никос Михалолиакос, Елени Заруля нарече имигрантите с нацисткия израз „подчовеци”.

Заплахата от разпространяването на расизма и фашизма в гръцкото общество е една от най-дискутираните теми в публичното пространство. На организираната днес от научния институт на ПАСОК „Андреас Папандреу” конференция със заглавие „Гърция срещу неонацизма, расисткото, социалното и политическото насилие” бяха обсъдени начините, по които обществото би могло да отхвърли тази заплаха.

В уводната си реч секретарят на парламентарната група на ПАСОК Янис Маниатис заяви, че в Гърция тече процес на установяване на нацизма и това няма нищо общо с икономическата криза, въпреки широко разпространената реторика за обратното.

„В Португалия също има криза и меморандум, но няма фашизъм. Във Финландия няма криза, но има прояви на фашизъм”, допълни заместник-председателя на ИСТАМЕ Христос Дервенис и подчерта, че причината за засилването на крайнодясното, както и на крайнолявото насилие е изборният срив на политическия център.

Почетен гост на конференцията бе един от преживелите нападението срещу членовете на младежката организация на норвежката партия на работниците Ескил Педерсен. Той разказа как са реагирали след нападението властите в скандинавската страна след  като Андерс Брейвик разстреля 69 младежи на остров Утоя.

„Обществата са тези, които трябва да осъдят категорично насилието. Необходимо е всички да застанем зад тази позиция, независимо от политическите си идеи”, заяви Педерсен. „Всички норвежци излязоха на улицата с посланието „Не на омразата помежду ни”.

Той допълни, че това, което „храни” нацистките и фашистките формирования е загубата на доверието на обществото към държавата. „Необходима е прозрачност и премахване на корупцията. Никога няма да можем да бъдем напълно защитени от опасността от завръщането на нацизма, но само с повече демокрация ще можем да се справим с действията на политическите крайности”.

Председателят на Националната комисия за правата на човека Костис Папайоану заяви, че един от основните пропуски в Гърция е несъществуването на орган за регистриране на случаите на расистко насилие. Той определи правосъдието и полицията като „слабите брънки в борбата с него и посочи, че полицията често позволява и дори подкрепя нападенията срещу имигранти.

Той порица гръцките политици, които с политическата си реч и действия провокират израза на расистки прояви: начина, по който Михалис Хрисохоидис действаше по случая със серопозитвните проститутки и последните изявления на Андреас Ловердос напоследък, който определи Златна зора като израз на народното недоволство.

Костис Папайоану се обяви против приравняването на лявото и дясното насилие и посочи, че идеята за създаване на фронт на партиите от така наречената конституционна дъга е недостатъчна. „Той може да се задейства ако тези партии направят минималното – да принудят депутатите от Златна зора да внасят оръжия в парламента. Това е една известна на всички „тайна”, но до момента политическата система не е успяла да принуди председателя на парламента да предприеме мерки за това”.

Главният секретар на министерството на вътрешните работи Янис Йоанидис представи предложенията на ПАСОК за справянето с опасността от налагането на фашизма в гръцкото общество. „Най- важното е да не позволим Златна зора да бъде възприета като една нормална парламентарна сила. Не е възможно да се приемат като нормални парламентарни въпроси, които поставят като например този за броя на децата на имигранти, които посещават държавни детски градини, след като отговорът поставя в опасност тяхната сигурност”.

Според него отнемането на депутатския имунитет, което вече бе наложено на четирима златнозорци е правилна мярка, стига тя да важи за всички депутати и да не е насочена само срещу една партия. Друго предложение на социалистите е гръцкият парламент да не позволи на Златна зора да се превърне в определящ фактор при приемането на решения в парламента. Той посочи, че за да бъде забранена партията е необходима промяна както в конституцията, така и в правилника на парламента.

Христос Кацулис от гръцкия филиал на германската фоднация Friedrich Ebert-Stiftung представи германския опит. „Трябва да имаме предвид, че крайнодесните си сътрудничат на международно ниво. Затова смятам, че е необходимо партиите, които принадлежат към „конституционната дъга” в различните страни трябва също да си сътрудничат”.

Той посочи, че в Германия „първото нещо, което направиха тези партии беше да маргинализират крайнодесните партии. Те не им даваха решително право на глас и в някои случаи дори не им говореха. Много партии и организации бяха забранени, понеже законът предоставя това право”.

Категории: Политика ПАСОК конституционна дъга нацизъм фашизъм Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus