Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ожесточени сблъсъци между нелегалните имигранти за „контрола” на пристанището в Патра

17 Декември 2010 / 10:12:24  GRReporter
2690 прочитания

 

С ножове, камъни, палки и железни лостове се „надпревариха” за пореден път икономическите имигранти в Патра за място в един от десетките камиони, които паркират всеки ден на кея на пристанището в града за да се качат на фериботите към Италия.

Сблъсъците започнаха вчера на обяд между групи от афганистанци и палестинци, в резултат на които бяха ранени седем души. Палестинците твърдят, че групи от афганистанци са „завладели” пристанището, като искат по 50 евро на човек за достъп до кея и прехвърляне в камионите, които пътуват за Италия.

Малко по-късно последва втори рунд, при който стотици имигранти от различни страни с камъни, ножове и лостове в ръце започнаха да „воюват” помежду си в в двора на църква, която се намира съвсем близо до пристанището в Патра. По време на ожесточените сблъсъци бяха нанесени щети на витрини и десетки паркирани автомобили, а някои от имигрантите подпалиха една дървена постройка. Полицията разпръсна имигрантите с големи количества сълзотворен газ  след продължилата доста време „битка”.

За жителите на Патра вчерашните събития бяха едни от многото подобни. Хиляди нелегални имигранти, които пристигат в Гърция от изток се насочват веднага към някое от западните гръцки пристанища, около които живеят при много тежки и мизерни условия и очакват един ден да успеят да се качат на някой от камионите, които пътуват с фериботите за Италия. За това „пътуване към надеждата” те често са решени да рискуват своя живот.

Освен това не са и малко шофьорите, които се наемат да ги скрият в камионите си и да ги отведат към заветния Запад срещу доста солени суми, разбира се. Преди няколко месеца италианските карабиниери арестуваха млад грък с обвинение за контрабанда с нелегални имигранти, след като в задната част на камиона му бяха открити общо 10 имигранти. Италианската полиция е блокирала камиона на една от централните автомагистрали А 16 към Наполи, близо до пристанището в Бриндизи. Имигрантите били скрити в специален тайник, поставен под дъното на ремаркето. Осем от тях излезли по-рано и гъркът се качил отново на магистралата на път за градчето Априлия, до Рим. Минути по-късно обаче карабиниерите са го принудили да спре за проверка. Докато преглеждали книжката и документите на камиона полицаите чули мъжки гласове във вътрешността на ТИР-а. Имигрантите викали за помощ, защото вече не можели да дишат. В тайника полицаите открили още двама палестинци с фалшиви румънски паспорти, с които са се надявали да поискат разрешителни за пребиваване в Италия. Тайникът е бил направен толкова умело, че се е наложила намесата на пожарната за да бъдат измъкнати имигрантите. 

 

Категории: Криминална хроника нелегални имигранти сблъсъци Патра пристанище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus