Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отвлечените в Сирия митрополити са добре

26 Май 2013 / 11:05:44  GRReporter
902 прочитания

 Двамата митрополити, които бяха отвлечени миналия месец в Сирия са добре, заяви представител на най-голямата сирийска опозиционна организация, допълвайки, че информацията за това кой ги е отвлякъл са противоречиви.

„Единствената сигурна информация за нас е, че преди два или три дни един лекар е посетил двамата митрополити и те са добре” заяви Абдул Ахад Стейфо, член на комисия, съставена от Националната коалиция на сирийската опозиция с цел да разследва отвличанията, на среща на коалицията.

Стейфо отбеляза, че опитите на комисията да влезе в телефонен контакт  с тях са били неуспешни и че са получавали много противоречащи си информации за самоличността на извършителите.  Запитан за различните възможни версии той отговори „Тези отвличания някой път са извършвани от престъпни банди, друг път от режима на Башар ал Асад, някой път, трябва да сме честни, от членове на Свободната сирийска армия с цел размяна на заложници”.

„Двамата епископи са много известни в Сирия с хуманитарната си дейност, с подкрепата си за мирното съвместно съществуване на различните религиозни групи на сирийското общество. Отвличането им изпраща сигнал към християните в Сирия и в региона” коментира още Стейфо и добави, че  точно затова опозицията иска да бъдат освободени.

Двамата свещеници Йохана Ибрахим, начело на сирийската православна митрополия в Алепо (Северна Сирия) и Петрос (Булос Язиджи), начело на гръцката православна митрополия в града, бяха отвлечени в края на април в Кафар Даел, близо до Алепо. Нито една организация не е поела отговорността за това, но източници от гръцката православна общност, както и от сирийския режим, заявяват, че отвличанията са дело на чеченци-джихадисти.

Християните са около 5% от сирийското население и страдат много от анархията, която потопи в кръв страната от март 2011 насам.

 

Категории: Сирия Алепо опозиция отвлечени митрополити чеченци джихадисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus