Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отново спира строителството на Солунското метро

16 Март 2014 / 12:03:37  GRReporter
1960 прочитания

Ситуацията около метрото в Солун отново е нестабилна, след като вечерта в четвъртък строителният консорциум (АЕГЕК- Impregilo - Ansaldo - Seli - Ansaldobreda)  изпрати чрез съдебен изпълнител на компанията Атико Метро „Специална декларация за спиране на работата”, с която информира, че не може да продължи работите при настоящите условия.

Решението идва тъкмо навреме, след като изтече шестмесечният срок, даден от министъра на транспорта Михалис Хрисохоидис за излизане на най-големия обществен проект в страната от непрекъснатите проблеми, с които се сблъсква.

В петък компанията Атико Метро изнесе публично информацията за развитието на проблемите и заяви: „Проектът трябва да продължи безпроблемно, без да загуби нито един ден, строителните работи на всички налични станции ( ЖП гара, Димократиас, Сидривани, Панепистимио, Папафи, Евклидис, Флеминг, Аналипси, Патрикиос, Неа Елветиая), на кръстовището Димократиас и на депото, както предвижда договорът”.

От компанията подчертаха още, че това, което министърът на транспорта е заявил относно строежа на солунското метро, е в сила . Договорът за строителството не е предмет на преговори. Сроковете намаляват и е време да се вземат отговорни решения, се казва още в изявлението.

Обичайните заподозрени

Според информациите, в писмото си консорциумът се позовава на вече познатите проблеми- че станцията Венизелу стигна до Върховния административен съд, че се бавят отчуждаванията, както е в случая на станция Вулгари, че се бави превозването на изкопната машина за метрото.

Източници от Атико Метро отбелязват, че  жалбите на консорциума са мит, тъй като проектът може да продължи  и да поглъща по 10 милиона всеки месец, дори и със съществуващата разпоредба за строителните фронтове.

Както се твърди, консорциумът може да работи на поне 10 места, наемайки 2000 работници, искането на консорциума няма да бъде прието и Атико Метро ще поиска от извършителя работите да продължат както се предвижда в договора. Според закона, фирмата трябва да отговори в рамките на 10 дни.

www.tovima.gr 

Част от „драмата” се очаква да се изясни на 2 април, когато ще бъде отворен случаят със станцията Венизелу във Върховния административен съд. Както отбелязват източници от Атико Метро, фирмата да преговаря за минали случаи, след като или са в съда, или на арбитраж.

Очаква се промяна

Кръгове от Министерството на транспорта потвърждават това, обаче признават, че има проблем с арбитража, тъй като Върховният административен съд е декларирал натовареност и невъзможност да се справи с арбитражните процедури на метрото. По този начин, Министерството на инфраструктурата ще внесе изменение в парламента, ето да даде изход от проблемите със съда.

Както отбелязват представители на министерството, това е основният проблем с настоящата ситуация след като проектът има пари, и наскоро е одобрен бюджет от 42 млн. евро за продължаване на археологическите разкопки.  

„Въпросът не ни плаши” казват от министерството, отбелязвайки, че проблемите на метрото ще бъдат решени.

Източници, близо до проекта подчертава, че има неяснота на работните площадки за бъдещето и отбелязват, че археологическите разкопки са спрени. Според тях трябва да се реши като въпросът с транспортирането на машината ΤΒΜ, така и отчуждаването на станция Вулгари.  

Представители на строителната индустрия наблюдават  тревожно развитието на проблема, тъй като те признават, че изпълнението на проекта, дори и при най-добрите условия, ще доведе до нови удължавания на сроковете по  графика на проекта.

Това е така, защото, както те казват, сложността и трудността на подземния проект не позволява промени. Ако, например, казват те, се премахне някоя станция, трябва да се промени поредица от проучвания и да се планира проектът от самото начало.

Те също подчертават , че това е било голяма грешка това, че все още не е решен проблемът с  прехвърлянето на машината  TBM, дори и  в случай, че беше станало извъндоговорно и щеше да струва доста на обществото .  

По-скъпо ще бъде ако има нов конкурс

Успоредно с това, подчертават, че крайният сценарий с развалянето на договора, организиране на нов конкурс ще е много по-скъп във връзка с ниската оферта на строителния консорциум, когато се е явил на конкурс за проекта, тъй като с новите цени цената ще е двойна.

Според закона, ако проектът спре, министерството на транспорта е длъжно да пристъпи към последна покана към изпълнителя, и ако той не се отзове, започват процедури по отнемане на правата.

 

Категории: метро Солун проблеми спиране на строителството
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus