Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отново обща 24-часова стачка

19 Май 2010 / 11:05:54  GRReporter
2230 прочитания

С нова обща стачка – втората за този месец, реагират днес служителите, пенсионерите и безработните срещу съкращенията на заплатите и на пенсиите, срещу новите данъци и промените в пенсионно-осигурителната система.

Като „вампири и канибали” определи председателят на синдиката на служителите в частния сектор Янис Панагопулос тези международни институции, които настояват за намаляването на заплатите в частния сектор. Според МВФ, ЕЦБ и ЕК намаляването на заплатите в частния сектор е наложително, за да се намали себестойността на гръцкото производство и то да стане конкурентно на световните пазари.

Със страх, че реформите няма да приключат дотук, синдикатите повишават тона и се надяват, че чрез демонстрации и протести ще успеят да смекчат мерките. Днес профсъюзите на служителите в частния и в държавния сектор организират протестен митинг на площад Педио ту Ареос в 11 ч. сутринта, а синдикатът на членовете на комунистическата партия се събира в 10 ч. на площад Омония.

Заради общата стачка съюзите на служителите в метрото, тролеите и автобусите решиха, че няма да работят 24 часа. По време на предишната стачка метрото, тролеите и трамваите се движеха между 10 сутринта и 4 следобед, но утре в тези часове ще има единствено електричка и трамвай. Въпреки че в началото се е обсъждал вариантът да работят пак от 10 ч. сутринта до 4 ч. следобед, за да улеснят учениците да стигнат до училищата си, където в момента се провеждат срочните тестове, както и да улеснят протестиращите да се придвижат до сборните пунктове за демонстрациите и впоследствие да ги извозят обратно, служителите на метрото, автобусите и тролеите решиха да стачакуват цял ден.

В стачката участват служители от държавните учреждения, данъчни служители, работещи в кметствата и общините, митничари, учители и преподаватели. Адвокатите също няма да работят, а държавните болници ще работят само с дежурен персонал. В стачката ще се включат и служителите в Държавната компания за електрозахранване, които освен това решиха да започнат постоянни 48 часови стачки от понеделник вечерта.

Освен това участват банковите служители, служителите в частния сектор, както и служителите в средствата за масов транспорт. Единствено електричката ще работи и се очаква да излезе решение дали ще има трамваи между 10 сутринта и 4 следобед. Осен това ще стачкуват и служителите от железопътния транспорт и в продължение на 24 часа няма да има влакове, освен придвижването на т.нар. маршрути за социални нужди. Стачкуват и пристанищните работници, но пък стчаката няма да повлияе на въздушните полети, тъй като този път в стачката няма да участват диспечерите на въздушните превози. Най-вероятно в стачката няма да вземат участие и журналистите, които днес решават дали ще стачкуват на следващия ден.

 

Категории: АктуалноОбщество реформи стачка синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus