Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отнеха охраната на депутатите от Златна зора

10 Септември 2012 / 15:09:05  GRReporter
945 прочитания

Гръцката полиция вече няма да охранява депутатите от нацистката Златна зора. Решението на Главната дирекция на гръцката полиция е в отговор на петъчното издевателство на депутатите от Златна зора над имигранти на пазара в пристанищното предградие Рафина. Златнозорците заявиха, че и занапред ще продължават да въдворяват ред така, както те го разбират.  В мотивите на полицията се казва, че с поведението си въпросните депутати поставят охраната си в трудната ситуация от една страна да ги защитават, а от друга да възпрепятстват нарушаването на законността и реда. От решенето се изключват само тези полицаи, които охраняват централата на партията и главния й секретар Николаос Михалолякос.
    С решение на Министъра за защита на гражданите директорът на полицията в Рафина временно е освободен от длъжност заради “оперативната реакция по случая”. В участъка е разпоредено вътрешно разследване. “Гръцката полиция е призована да прилага закона и да гарантира сигурността на гражданите  и който се опита да я отклони от задачите й, ще се озове пред правосъдието”, се казва в официалното съобщение на Министерството.
    Вчера всички парламентарни партии осъдиха действията на Златна зора. “ПАСОК, СИРИЗА и Комунистическата партия послаха пътя на зараждащия се фашизъм”, се казва днес в официална реакция и на извънпарламентарната Драси. Като цитират съобщението на социалистите, че “действията на Златна зора са незаконни и трябва да се наказват като такива” от партията на Стефанос Манос припомнят как депутатите на ПАСОК са блокирали пристанището в Пирея, за да протестират срещу концесията му и как са нахлули и са прекъснали заседание на управителния съвет на Националната електрическа компания. “Това не са ли също незаконни действия”, питат риторично от Драси.
    Като цитират коментара на СИРИЗА, че “случилото се в Рафина е още един епизод от крайно предизвикателното и опасно за демокрацията поведение на Златна зора”, от Драси припомнят подръжката на СИРИЗА за блокадата на тол-станциите, в която участва и лидерът на радикалната левица и за организираното настаняване на обявилите гладна стачка имигранти в сградата на юридическия факултет на Атинския университет. “Това са също предизвикателни и опасни за демокрацията явления”, констатират от Драси.
    Комунистическата партия на Гърция също не е пожалена. На думите й, че “народът не трябва да търпи издевателствата и демагогските действия на Златна зора”, от Драси припомнят действията на комунистическия профсъюз ПАМЕ, които блокираха входа на гръцките Стоманолеярни и попречиха на хиляди да упражнят правото си на труд и които блокираха хиляди туристи в круазиерните кораби. “Защо народът трябва да търпи издевателствата и демагогските действия на ПАМЕ”, коментират от Драси.
    “Гръцките политически партии трябва да осъзнаят, че тези техни действия проправиха пътя на Златна зора. Те трябва да се извинят на гръцкото общество и да започнат да уважават законността и да я спазват. Това е единственият начин да се противопоставим на зараждащия се фашизъм”, заключават от партията на Стефанос Манос.

Категории: Драси Стефанос Манос Златна зора фашизъм гръцки неонацизъм ПАСОК СИРИЗА Комунистическата партия на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus