Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отнеха депутатския имунитет на Дора Бакояни

12 Септември 2012 / 19:09:19  GRReporter
1632 прочитания

Комисията по етика в гръцкия парламент свали депутатския имунитет на Дора Бакояни и по нейно искане. Причината за това бе решението на прокурора Константинос Дзавелас да подведе под съдебна отговорност нейния съпруг Исидорос Кувелос с обвинението за пряко съдействие при подаването на невярна данъчна декларация. Според гръцкото законодателство конкретното нарушение е углавно престъпление. Става дума за сумата в размер на един милион долара, която вдигна голям медиен шум преди няколко месеца.

Дора Бакояни аргументира решението си да поиска свалянето на депутатския си имунитет с желанието „да не останат сенки” върху случая, който нейните политически противници използваха, за да й навредят. „Понеже случаят прерасна в голям политически въпрос, поисках колегиална солидарност от членовете на комисията по етика да свалят депутатския ми имунитет. Това действие съответства напълно на дългогодишната ми позиция, че трябва да се сваля имунитетът на депутатите за въпроси, които не са свързани с парламентарната им дейност и трябва да бъдат решени от правосъдието”, посочи тя.

Комисията по етика разгледа също съдебната преписка срещу депутат от радикалната левица Димитрис Пападимулис. В неговия случай правосъдието бе сезирано от небезизвестната певица – танцьорка и участничка в порнофилми Джулия Александрату преди две години. Депутатът бе обвинен в клевета, заради изявление пред пленума на парламента, в което обвини Джулия в укриване на данъци. Спорното изявление беше следното: „Националната порнозвезда, която бе лансирана от частните телевизии обикаля цяла Гърция, гостува в различно заведение всяка вечер и след това отива в полицията, където подписва декларация, че е пяла без хонорар с аргумента, че е гостувала лично на собственика на заведението, чалгаджийница или нощното заведение, където е показала своето шоу. Какво прави държавата срещу това очевадно и провокативно укриване на данъци?”.

Димитрис Пападимулис обясни, че е поискал от членовете на комисията по етика да отнемат неговия имунитет, както и че застава твърдо зад направеното на 15 април 2010 изявление. „Минаха повече от две години, докато съдебната преписка стигне до парламента. Още по-голямо е забавянето за големи скандали, като този със Сименс”.

Комисията обаче реши да не удовлетвори неговото искане.

Категории: Политика Дора Бакояни Димитрис Пападимулис депутатски имунитет комисия по етика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus