Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отлюспванията от Нова демокрация водят Демократичния алианс в парламента

25 Ноември 2010 / 19:11:49  GRReporter
6480 прочитания

Нова демокрация разполага вече с двама депутати по-малко в парламента. Събитията от последните дни ще бъдат основна тема на утрешното заседание на парламентарната група. Във вторник от партията бе отлъчен депутатът Лефтерис Авгенакис заради заявлението му, че новоучредената партия на Дора Бакояни ще успее да влезе в парламента и че ситуацията в гръцката десница е доста нестабилна. Вчера пък депутатът Георгиос Кондоянис в речта си в парламента обвини Нова демокрация, че отказва да подкрепи правителството дори и в най-незначителните му решения като поставя на първо място партийните интереси.  Така той сам се постави извън партията, която е решила да бъде пълна контра на управляващите.
    Нова Демокрация определи като „нов метеж” създаването на нова политическа формация от някогашната претендентка за лидерското място и бивш министър Дора Бакояни. Отлюспването на двамата депутати предостави възможността на Андонис Самарас да намекне, че става дума за организиран план, в който Дора Бакояни и кръгът около нея действат като „патерици” на управляващата партия ПАСОК. Не са малко тези, които коментират, че Дора Бакояни иска да привлече в партията си десет депутати, което според правилника на парламента й дава право да състави своя парламентарна група. В Демократичния алианс вече членуват двама стари депутати на Нова демокрация – Костас Килтидис и Христос Маркоянакис, които бяха напуснали партията преди месеци.
    Според информация от Нова демокрация утре Андонис Самарас ще призове депутатите, които имат „директна връзка” с Дора Бакояни да представят намеренията си. „Който е съгласен с нас да остане, а който не е – да напусне”, ще е посланието му, казват хора от тесния му кръг, според които „това е една възможност за разчистване на нещата. Които искат да напуснат партията, нека го направят. А тези, които вече напуснаха да предадат мандатите си. Те са страхливци”.
    От Нова демокрация не бяха изненадани от вчерашното решение на депутата Георгиос Кондоянис да напусне партията, тъй като вече познаваха неговите намерения. Според близките сътрудници на Андонис Самарас зад този „нов метеж” се крие Дора Бакояни, за която смятат, че е организирала, план за да предотврати възможността лидерът на Нова Демокрация да стане премиер. Андонис Самарас даде началото на това нападение като каза, че „сега разбирам защо г-н Папандреу търси „патерици” от други места. Те са малко, но много отзивчиви. От няколко дни те се показаха наяве, а вече не се и крият”.
    Според някои източници поне още четирима депутати търсят начин да се отлюспят и присъединят към Демократичния Алианс на Дора Бакояни, който бе учреден миналата неделя. Това са Елса Пападимитриу, Костас Карагунис, чийто баща бе сред учредителите на новата партия, Михалис Бекирис и Атанасиос Янопулос. Снощи Андонис Самарас се срещна по отделно с Атанасиос Янопулос и Симос Кедикоглу, които обаче на излизане от партийния щаб заявиха, че не възнамеряват да напуснат Нова демокрация.
    Определението „нов метеж” е ясен опит от страна на Нова демокрация да припомни събитията през 1965 г., когато след метежа организиран от депутати на тогавашния Съюз на центристите по инициатива на бащата на Дора Бакояни, Константинос Мицотакис пада правителството на Герогиос Папандреу, дядо на днешния премиер. Конфликтът между Андонис Самарас и семейство Мицотакис датира от 1993, когато те го смятат за виновник за падането на правителството на Константинос Мицотакис. Тогава днешният лидер на Нова демокрация напуска партията и малко по-късно основава своята, наречена Политическа пролет, която въпреки че успява да стане парламентарна сила, няколко години по-късно е разтурена.
    След 8 години прекарани в политическа изолация Костас Караманлис покани отново Андонис Самарас в Нова демокрация през 2007 г. и го назначи за министър на културата. След тежката загуба на миналогодишните парламентарни избори Караманлис подаде оставка и за мястото на лидера се кандидатираха двамата стари познайници и опоненти Дора Бакояни и Андонис Самарас. Противно на първоначалните очаквания той спечели партийните избори. Дора Бакояни заяви, че въпреки личната си загуба ще остане в партията, но де факто принуди партийното ръководство да я отлюспи няколко месеца по-късно след положителния й вот при гласуването за меморандума за икономическа помощ между Гърция и Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, противно на партийната линия.
    Малко преди утрешното заседание Андонис Самарас получи подкрепа от страна на депутати от тесния кръг на Костас Караманлис, които подчертаха, че „Нова демокрация е нашият дом. Ние подкрепяме партията”. Същите сътрудници на бившия премиер припомниха заявлението, което той бе направил в навечерието на партийните избори, че „няма да позволи на никой да опровергае новото партийно ръководство, независимо от изборния резултат”.

Категории: Дора Бакояни Демократичен Алианс Андонис Самарас Нова демокрация отлюспени депутати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus