Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отлюспените от Независимите гърци учредиха движение "Инициатива на гърци"

29 Януари 2013 / 17:01:53  GRReporter
839 прочитания

Ново политическо движение, което ще се намира вдясно от Нова демокрация в политическия спектър учредиха отлюспените бивши членове на партията на Панос Каменос – Независими гърци. Името на движението е „Инициатива на гърци”.

Учредителите го определят като форум за обмяна на идеи и не крият амбициите си то да прерасне в партия. Според тях идеологическата рамка на новия политически мозъчен тръст ще се движи между патриотичната до народната десница.

В движението участват бившите депутати от Независимите гърци Христос Зоис, Янис Манолис, Янис Куракос, Михалис Янакис и Димитрис Стаматис, както и независимият Никос Ставроянис.

До момента не е ясно кой ще оглави новата политическа формация. Като най-вероятен лидер се очертава Христос Зоис, тъй като доскорошният парламентарен представител на Независимите гърци Костас Маркопулос поне засега не участва в новото начинание.

Още повече, ходът му да публикува статия в неделния брой на вестник „Елевтерос типос”, в която оценките му за Нова демокрация са положителни, въпреки острата му доскоро критика  не остана незабелязан.

Костас Маркопулос продължава да поддържа мнението си, че в момента гръцкото общество не се интересува от учредяването на нови партии и следователно място за такива няма. От своя страна Христо Зоис смята, че настоящият момент изисква смели действия и затова е напълно необходимо създаването на нова партия, насочена срещу меморандума в дясната част на политическия спектър.

Зоис и Маркопулос споделят амбицията да станат лидери. Но докато първият е привърженик на идеята за колективно лидерство, вторият не подкрепи от самото начало инициативата.

Основният аргумент за несъгласието на Костас Маркопулос да участва е мнението му, че дилемата „меморандум-антимеморандум” е вече отживелица и дискусията би следвало да премине на друго ниво.

Категории: Политика движение Инициатива на гърци Независими гърци Христос Зоис Костас Маркопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus