Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Открит бе тежък оръжеен арсенал в дома на издирван бизнесмен

16 Октомври 2013 / 17:10:35  GRReporter
970 прочитания

В присъствието на трима прокурори вчера Гръцката полиция обискира жилището на издирвания бизнесмен Анастасиос Палис в квартал Вула. „Находките“ шокират прокурорите, тъй като според официалното съобщение на органите на реда, са открити седем пушки, а в друго жилище на издирвания в квартал Палио Фалиро, също са открити други 13 пушки.

Според източници, извършения във вторник обиск е бил разпореден от прокурора въз основа на самостоятелна преписка за произхода на оръжията и танковете, намиращи се в музея, който поддържа бизнесменът в община Месогия. Със случая ще се заеме редовен следовател, като се очаква в сряда следобед дежурният прокурор да повдигне обвинения за притежаване на оръжие, както на бизнесмена, така и на охранителя на жилищата.

Независими източници са насочили прокуратурата към обиска, при който са присъствали и специалисти по оръжията, извикани от магистратите. Ще бъде разследвано и дали оръжията имат някаква връзка с укриваните от Златна зора, както бе съобщил британски гражданин.

Случаят продължава да се води от Службата за борба с тероризма.

Както е известно, прокурорът от Върховния съд Евтерпи Кудзамани е разпоредила извършването на самостоятелна административна проверка въз основа на писмо, изпратено от британски гражданин, в което се съобщава, че в дома на бизнесмена в сандъци са скрити оръжия.

Гръцката полиция излезе със следното съобщение:

«При обиск, извършен в дома на укриващ се гръцки гражданин, в квартал Вула, Атика, по разпореждане на атинския прокурор, и със съдействието на Дирекция „Вътрешни разследвания“ на Гръцка полиция, до момента са открити:

- Седем пушки, за които има издадено разрешително за притежване на ловно оръжие, без обаче да попадат в тази категория.

- Подобно оръжие е открито при паралелен обиск в жилище на същото лице в квартал Палио Фалиро.

- Тринадесет пушки, за които има издадено разрешително за притежаване на ловно оръжие, но се проверява дали попадат в тази категория.

- Шестдесет ножа от различен вид – сгъваеми ножове, ками.

- Десет бинокъла с лазерно насочване и

- Две електрошокови устройства taser

Посочените оръжия са иззети, като обиските продължават».

Освен оръжията, открити в дома на Анастасиос Палис, властите са намерили в два контейнера, свързвани с бизнесмена, и едно зенитно оръдие, както и автомобил марка „Шевролет“.

По-конкретно, при приверката, извършена от Службата за борба с икономическите престъпления в сътрудничество с 5-а Митница-Пирея, в единия контейнер е открито разглобено канадско зенитно оръдие, от '40-те години на миналия век, като властите все още не знаят дали е функциониращо. На мястото са пристигнали сапьори, за да извършат оценка на състоянието на канадското зенитно оръдие.

В другия контейнер е открит автомобил марка „Шевролет“, който също се обискира щателно от властите, за да проверят дали и в него няма оръжия.

От полицията все още не знаят дали за „находките“ в двата контейнера съществуват съответните сертификати, от които да става ясно, че са музейни експонати.

Следва да се отбележи, че властите са срещнали трудности при откриването на двата контейнера.

Категории: оръжеен арсенал издирван бизнесмен Гръцка полиция обиск
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus