Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От епирските манастири до лондонските галерии

20 Август 2014 / 10:08:29  GRReporter
726 прочитания

Бързо се развиват събитията около разбиването на бандата крадци, опразнили през последните години манастирите и параклисите в областта Епир от икони и други свещени реликви.

Заподозрян е известен 43-годишен бизнесмен от Трикала, с инициали Д. Д., развиващ дейност в областта на туризма, който е призован за разпит пред следователя на град Янина. Бизнесменът е сочен от Ричард Темпъл, собственик на едноименната лондонска галерия, за доставчик на иконите, открити в галерията през 2011, за които се доказа, че са откраднати.

Важен момент в развитието на случая е фактът, че петте съдебни преписки, образувани за различни откраднати икони, са изпратени на следователя на град Янина, а според източници, получен е и обемистият доклад (над 150 страници) на Скотланд Ярд по темата.

В своите показания, включени в доклада, Ричард Темпъл е посочил Д. Д. като доставчик на иконите, и е предал негови ръчно написани бележки и номера на банкови сметки. Темпъл твърди също така, че 43-годишният гръцки бизнесмен му казал, че иконите са негови, били семейни реликви, а самият той също бил колекционер. Едновременно с това фактори от региона твърдят, че „зад него се крият хора извън всякакво подозрение“.

Иконата „Сретение Господне“, открадната през 2009 и открита в галерията  Temple.

Ричард Темпъл посочил също така, че е решил да върне общо 17 икони, за да не пострада авторитетът на прочутата галерия и едновременно с това прекратил всякакво сътрудничество с гръцкия бизнесмен.

Източници от Епир и Трикала посочват, че в последните дни 43-годишният предприемач бил много неспокоен, и смятал да поиска срок, в който той самият и неговите адвокати да се запознаят със съдебната преписка и да подготвят защитата му.

Трябва да се отбележи, че 10 от иконите, открити в галерията Temple, са от храма „Успение Богородично“ в село Кукули, област Янина. Храмът бе ограбен по време на коледните празници през 2009, като наглите крадци бяха отмъкнали 40 икони.

След обира на храма „Успение Богородично“ в село Кукули, област Янина, 2009.

Друга една икона в галерията е открадната от храма „Агиос Трифонас“ в село Викос, област Янина.

Още 10 икони, откраднати от манастири в областта Епир, бяха открити в галерията  Dullaert в Амстердам, и иззети през декември 2011, малко преди да бъдат продадени чрез електронен търг.

Закъснение

«До днес гръцката държава не беше обръщала нужното внимание на този толкова сериозен проблем, и стотици църковни съкровища са продадени в чужбина след обири на манастири», заяви пред вестник „Етнос“ областният управител на Епир Алекос Кахриманис, посветил се на продължителната борба да разкрие бандата крадци на реликви. В качеството си на областен управител на област Янина през 2009 той разпореди описването и качването на сайта на областта на всички църковни съкровища, откраднати от Епир, главно в районите на Загори.

Същевременно разследването на този нашумял случай продължава в пълна секретност и от страна на Гръцка полиция.  

Показателен за сериозността, с която се гледа на въпроса, е фактът, че се докладва директно първо на ръководството на полицията, и от там на съдебните власти вЯнина, които продължават да допълват обемистата документация по случая с нови данни.

 

 

Категории: кражби икони реликви галерията Temple галерията Dullaert разбиване на банда
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus