Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От днес се увеличават таксите по гръцките магистрали

06 Февруари 2014 / 15:02:19  GRReporter
5541 прочитания

От полунощ шофьорите, които пътуват по маршрута Атина-Солун с лек автомобил, плащат по-високи пътни такси на пет контролни пункта.

Две компании – „Неа Одос” и „Магистрала Егео” въведоха новите магистрални такси в контролните пунктове в Афиднес, Тива, Трагана, Пеласгия и Мосхохори. Ако се прибавят и останалите пунктове, в които цената не е променена (Агия Триада, Макрихори, Пиргетос, Лептокаря, Клиди, Малгара), общата цена достига вече 29,15 евро.

От полунощ са в сила новите цени в тази част от магистралата, която се стопанисва от „Неа Одос” (от Метаморфоси до Скарфия). В тази отсечка има три пункта, в които цените за преминаване в едната посока се променят по следния начин:

1.  В Афиднес шофьорите на леки автомобили ще плащат 3,35 евро вместо досегашните 2,1 евро.

2.  В Тива цената се увеличава от 2,55 евро на 3,95 евро.

3.  В Трагана новата цена е 3,9 евро от досегашните 2,45 евро.

При това положение пътуването до и след Трагана ще струва вече 11,2 евро вместо досегашните 7,1 евро. „Неа Одос” обяви, че ще има отстъпки за водачите, които използват електронните устройства. Отстъпките важат за пунктовете в Афиднес, както и за тези в Капандритио (където новата такса е 2,05 евро), Малакаса (1,45 евро новата такса) и Инофита (0,65 евро). Отстъпките варират от 5% за преминаващите от 11 до 20 пъти на месец, и стигат до 50% за преминаващите 51-60 пъти на месец.

На пунктовете в Агиа Триада, стопанисвани от „Кентрики Одос” за сега не са обявени промени, така че цената остава 1,65 евро.

Третата компания „Магистрала Егео” обяви още преди два дни новите по-високи такси, които вече са в сила. На пункта в Пеласгия шофьорите ще плащат 3,5 евро (вместо 2,7 евро), в Мосхохори – 4 евро (вместо 3,1 евро). И в двата пункта няма да има увеличение само за водачите, използващи електронните устройства. На пунктовете в Макрихорио (1,4 евро), Пиргетос (2 евро), Лептокаря (2 евро) и Клиди (2,2 евро), цените остават без промяна. Непроменени остават и тези в Малгара (1,2 евро).

Цената за преминаването на тези 11 пункта вече достига 29,15 евро за водачите, които не използват електронните устройства. До снощи тази сума възлизаше на 23,35 евро.

От полунощ са в сила сериозни увеличения на таксите и по магистралата Атина-Коринт, което ще промени навиците на много водачи, използващи всекидневно тази пътна артерия. По-конкретно, пунктът в Елевсина работи вече и в двете посоки, а не само в едната, както беше до вчера, така че ще плащат такса и влизащите в Атина.

От 05. 02. 2014 преминаващите през пункта в Елевсина (и в двете посоки) ще плащат по 4.20 евро.

Увеличение с 31.5%

Сумата, плащана доскоро от шофьорите, преминаващи през Елевсина беше 3.20 евро, но с новата тарифа достига 4.20 евро, което означава увеличение от порядъка на  31.5%! Това е защото преминаващите шофьори трябва да платят 2.10 евро на отиване и още 2.10 евро на връщане. Едновременно с това заработиха и страничните пунктове, които започват от Елевсина и стигат до Коринтския канал. По-конкретно водачите плащат такса и в двете посоки в района на Неа Перамос, Пахи Мегарон и Агии Теодори, като размера на таксата за леки автомобили варира от 0.50 евро до 1.40 евро в зависимост от пункта.

Проблемът стои главно пред местните общности, тъй като от тук нататък водачите ще трябва да плащат високи такси, за да изминат кратки разстояния от само няколко километра. На практика това означава, че ще има голямо увеличение на трафика по стария път Атина-Коринт, тъй като много водачи ще го използват, за да не плащат магистралната такса. Този факт ще се отрази зле на райони като Мегало Певко, Агии Теодори и други, тъй като старият път минава през населените места.


Старият път крие опасности, особено когато има много движение, и атмосферните условия не са добри.

Може шофьорите, които използват стария път да се движат бавно, но гледката е уникална.

 

 

Категории: магистрални такси увеличение водачи магистрали Атина Солун Атина Коринт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus