Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Островът на прокажените се готви да влезе в списъка на ЮНЕСКО

06 Юли 2012 / 20:07:19  GRReporter
4675 прочитания

Малкото островче с латинското име Спиналонга се готви да получи статут на паметник на световното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО. Папката с кандидатурата се подготвя от работна група с участието на експерти.

Основната част в плана е защитата на природната среда и културното наследство не само на острова, но и на района около него. За тази цел е необходимо да бъдат изтъкната важноста на специфичните културни обекти, запазването на материалното и духовното наследство, както и паралелното развитие на местното общество.

Спиналонга нашумя, след като по телевизионните екрани се появи най-котираният досега драматичен гръцки сериал „Островът”. В него се преставят последните обитатели на островчето, което се намира в залива Мирабело в южната част на Крит. Това са били болните от проказа критяни, които били изпращани да живеят там, с цел да се предпазят останалите от нелечимата по онова време болест.

Сериалът е базиран на книгата на британската писателка Виктория Хислоп. В интервю за GRReporter тя описа странното чувство, което я е обзело, когато посетила за пръв път Спиналонга през 2001. Историята на острова, която я вдъхновява е научила от туристическите пътеводители. След това решава да напише историята, която плени гръцката публика и поднови интереса към позабравения остров.

Древното му име е Калидон, но венецианците, които го завладяват и построяват отбранителна крепост на него заради формата му го прекръстват на Спиналонга, което означава дълъг бодил. Островчето е завладяно от турците през 1715 и на него са настанени мюсюлмани. От 1903 гръцкото правителство започва да го използва като колония на прокажени, като изпраща там 251 болни критяни, които така или иначе са живеели отделени от селищата си. Условията са били много тежки, защото по онова време още не е било открито лекарство за силно заразната и неизлечима болест. 
След 1913 на острова са изпратени и други болни от цяла Гърция и населението е достигнало 1 000 души. Отначало животът им бил много лош. Островът е бил една голяма бърлога, едно гробище за живи мъртъвци без никаква организация, без лекарста за болните, без надежда. Въпреки това обаче хората се организирали и създали едно свое общество със свои правила и ценности. Започнали да се женят помежду си, въпреки забраната и да раждат деца, някои от които напълно здрави. Тях са ги изпращали за осиновяване от бездетни семейства в Крит. С една малка социална помощ болните са можели да купуват провизии от малкия пазар на пристанището, където земеделците от Крит са продавали продукти срещу специално дезинфекцираните банкноти. 

Болницата на Спиналонга затваря окончателно през 1957 и болните са преместени в инфекциозната болница в атинския квартал Света Варвара. Така или иначе броят им е паднал драстично след откриването на лекарство срещу проказата в САЩ 10 години по-рано. От тогава на Спиналонга не живее никой, но изоставените сгради и атмосферата връщат посетителите назад във времето.

Островът е археологически обект, а от началото на юни известният художник Костас Цоклис го превърна в произведение на изкуството. През летните месеци Спиналонга се посещава от 1 200 - 1 500 туристи дневно. Островът е вторият по посещения археологически обект на остров Крит след двореца Кносос.

Заслужава да се отбележи, че в тазгодишния списък на защитените от ЮНЕСКО културни паметници, който бе обявен преди няколко дни не фигурира нито един от Гърция. 

Категории: Култура Спиналонга защитен паметник ЮНЕСКО кандидатура прокажени Островът Виктория Хислоп Костас Цоклис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus