Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Костас Цоклис: «Сега Спиналонга…»

02 Юни 2012 / 14:06:55  GRReporter
1784 прочитания

«…Още една възможност за творчество, в лош исторически момент, под тежката сянка на технологиите, големият победител на нашето време, който докара до безизходица създателите на образи», пише Костас Цоклис в каталога на новата си изложба, която ще бъде открита на 2 юни, събота, на мъченическия остров Спиналонга.

Целта на твореца е да превърне целия остров в произведение на изкуството. За първи път археологическите обекти на Спиналонга ще бъдат предоставени за реализирането на културни прояви.

Изложбата със заглавие «Tsoclis, ти, последният прокажен» ще бъде разположена на 85 000 кв. м. на остров Спиналонга, който има богата гръцка, венецианска и османска история. Творбите се намират в непрекъснат диалог с острова-паметник, а историята от периода 1904 - 1957 дава повода за творчество.

Триизмерни произведения на една действително „жива” живопис, внушителни арт инсталации, съоръжения с огромни размери, performances, разказват или  подсказват за живота на отчаяните изгнаници, които са стигали до самоубийство, живеели са обезобразени, но не са спирали да се влюбват, да раждат, да търсят връзка с външния свят. При входа на острова е поставен голям кръст: «…Кръстът, един символ на мъченичеството, поставен пред входа на острова, автоматично го превръща в паметник за поклонение, който престава да бъде туристическа атракция. Посетителят е призован да посети острова с необходимото уважение…», казва художникът.

«…Творецът от една страна ни приканва да споделим условията за живот на онези, които са живеели в изолация на острова от 1904 до 1957, а от друга страна ни предлага изход чрез изкуството. Третата му цел е съвместното съществуване и функциониране на изкуствата и науката, и хуманното преразглеждане на миналото, настоящето и бъдещето. Тази е причината, поради която това амбициозно начинание освен изобразителното изкуство включва и музиката, археологията и науката», посочва в увода си към каталога на изложбата изкуствоведът Катерина Коскина, която е куратор на изложбата заедно с музейния директор Бруно Кора.

Никос Ксидакис е композиторът, създал музиката, която съпровожда посетителите на изложбата.

Изложбата, която се реализира с подкрепата на министерството на културата и туризма, Префектура Крит, Община Агиу Николау, Общинския музей Костас Цоклис, и под егидата на Гръцката национална комисия за ЮНЕСКО, ще продължи до 31 октомври 2012.

«Tsoclis, ти, последният прокажен»

Спиналонга

2 юни - 31 октомври 2012

 


Категории: Костас Цоклис изложба арт инсталации performances Спиналонга изгнаници прокажен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus