Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Остри реакции отприщи обявяването на реформите

03 Май 2010 / 13:05:06  GRReporter
1927 прочитания

Остри реакции от страна на синдикати и опозиционни партии се отпирищиха веднага след обявяването на реформите. Синдикатите сравниха състоянието на обществото с действащ вулкан, левите партии заявиха, че реформите няма да продължат само три години, а десетилетия, а десните партии алегорично заявиха, че управниците са превишили с дозата на лекарството, която е станала по-опасна от самата болест.

С действащ вулкан сравни обществото синдкалната организация на служителите в държавния сектор АДЕДИ, която се готви за 24-часови стачни действия от сряда придружени от големи демонстрации. „Правителството обяви банкрут за живота на всички служители, на пенсионерите, на безработните... Наистина сме свидетели на исторически промени, както каза премиерът и както по-конкретно формулира министърът на финансите. Но това са промени свързани с мерки и политики, които ще доведат до свръх-обедняване на обществото” подчертаха от АДЕДИ.

Кризата явно, че ще е една възможност, но пак за тези, които имат власт и пари, за компаниите и за банките, заявяват също синдикалистите: „Ще има преразпределение на благата и по-точно богатите ще станат още по-богати, а бедните още по-бедни”.

Общото недоволство се изразява в липсата на мерки за подкрепа на конкурентноспособността, липсата на програма за приватизация, както и мерки за съживяване на пазара и ограничаване на фалитите на фирми от малкия и средния бизнес и като цяло липса на програма, която да позволи на Гърция да се справи с проблема със свръхголемите лихви на заемите със собствените си сили, заяви лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас.

„Днес сме повече застрашени от свръх-доза от лексрството, отколкото от самата болест” продължи г-н Самарас и обвини правителството, че не влязло в диалог с никого преди да вземе решенията, нито дори с Президента на Републиката. По-точно г-н Самарас каза, че „министър-председателят обяви като „спасително” за Гърция това, което довчера казваше, че ще навреди и не е необходимо: още повече мерки, още по-лоши от тези, които бяха обявени и довчера се считаха за достатъчни. Намираме се на прага на признанието за едно истинско Ватерло на прогнозите и политиките на правитеслтвото: предвидиха, че тази година рецесията ще бъде -0,3%, а днес признават, че ще достигне -4%.”

Малко след като министърът на финансите Георгиос Папконстантину обяви вчера на обед реформите свързани със съкращения и нови данъци, първата реакция дойде от депутата на ПАСОК Георгиос Панайотакопулос, който подтикна хората да излезнат по улиците.

„Дойде часът народът да поеме голяма и незаменима отговорност, за да докаже, че не вярва на безочните лъжи на правителството и че вярва в правото за борбата. Мерките не са за три години, след няколко месеца ще се променят и после пак ще се променят, а ако народното движение склони глава, то тогава трагедията ще бъде грамадна. Но ние сме оптимисти, можем да ги изметем” заяви секретарката на Комунистическата партия в Гърция Алека Папарига.

„Предъвкваните идеи на г-н Папандреу означава да вземем много „антипиретици”, но без да предприеме „противогрипно” лечение. Може да ни олекне днес, но без развитие, утре симптомите ще станат още по-лоши” обобщи позицията на дясната партия ЛАОС нейният представител Костис Айвалиотис.

„Блъскат ни към един тунел без светлина, в който ще останем поне през следващите две десетилетия. Защото ако приемем този път, ще са необходими много години, за да се възстановят малкото, но все пак съществуващи, производствени сили на страната” каза лидерът на опозиционната коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас, според който мерките съгласувани между правителството и МВФ и ЕС в никакъв случай не са единственият път за излизане от кризата.

Световните медии веднага реагираха. Ето някои от заглавията:

„Гърция трябва да направи „големи жертви” за спасителния договор” (BBC)

„Гърция се споразумя за спасителния план с ЕС и МВФ. Банкрутът „червена линия, която не трябва да премине” (Financial Times)

„Гърция приема условията на европейския план за спасение. „Жестоки” съкращения” (Bloomberg)

Гърция се споразумя с ЕС и с МВФ (The Wall Street Journal)

Гърците решават за повече данъци и по-ниски заплати. Хубавите години са минало... (Der Spiegel)

Гърците искат да спазят рамките на Споразумението за стабилност от 2014 (Die Welt)

Гърция се споразумя с ЕС и МВФ, за да си подсигури икономическото оцеляване (Le Monde)

Планът за помощ на Гърция „наказва” най-вече пенсионерите и държавните служители (El Pais)

 

По материали на вестник "Вима"

Категории: АктуалноПолитика икономическа криза реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus