Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Остава нерешен само въпросът с преструктурирането на военните предприятия, за да бъде отпуснат траншът от 1 милиард евро

06 Декември 2013 / 16:12:13  GRReporter
1388 прочитания

Най-вероятно представителите на надзорната тройка ще се върнат в Атина през следващата седмица, тъй като според източници от Брюксел през последните дни е постигнато сближаване на позициите по три от четирите поставени изисквания, и остава нерешен въпросът само с преструктурирането на военните предприятия.

При това положение, същите източници смятат, че траншът от 1 милиард евро, който е под въпрос от юли месец, може да бъде отпуснат веднага щом бъде постигнато споразумение и за предприятията от отбранителната промишленост.

Въпреки това обаче, преговорите ще продължат дълго, най-вероятно и след празниците, тъй като трябва да бъде постигнато споразумение по редица горещи въпроси, като продажбата на ипотекираните жилища на длъжниците на банките, масовите съкращения в частния сектор, както и дупката в бюджета за 2014.

Сред нерешените въпроси са и разногласията по отношение на приложението на единния данък върху недвижимите имоти, тъй като тройката се бои от загуба на приходи.

С други думи преговорите с представителите на кредиторите ще се проведат на два етапа.

На първия етап ще бъде проучено доколко Гърция е изпълнила изискванията от лятото за отпускането на транша от 1 милиард евро, а вторият етап се отнася до изпълнението на структурните показатели за получаването на големия транш от 4,9 милиарда евро.

Вероятно завръщане

За вероятното завръщане в Атина на тройката през следващата седмица спомена в Брюксел и високопоставен служител от еврозоната, който обаче отказа да коментира евентуалното развитие на преговорите по големите открити въпроси, като например дупката в бюджета за 2014 или продажбата на ипотекираните жилища на длъжниците на банките.

Според него, по време на заседанието на Εurogroup в понеделник, което ще бъде кратко и без спорни въпроси, ще бъде обсъдена гръцката програма и по-специално последните събития във връзка с нерешените проблеми в рамките на третото и четвъртото оценяване.

«Както знаете, тройката си тръгна от Атина, но в един момент, който смятам, че ще настъпи през следващата седмица, и го казвам въз основа на публикувани информации, представителите на кредиторите ще се върнат, за да продължат преговорите в тясно сътрудничество с гръцките власти», отбеляза високопоставеният служител.

В отговор на въпрос за вече поставените изисквания и решението от юли месец, той посочи, че съществуват разногласия само по един въпрос, а именно преструктурирането на военните предприятия, и отбеляза, че «когато гръцките власти ни уверят, че е изпълнен поетият от тях ангажимент, тогава ще бъдем в състояние да вземем решение за отпускането на транша от 1 милиард евро».

Отпускането на транша

За отпускането на въпросния транш не се изисква ново решение на Εurogroup, в сила е това от месец юли, просто Работната група на еврозоната трябва да се увери, че са спазени изискванията и да разпореди на Европейския фонд за финансова стабилност изплащането на сумата.

Нека припомним, че останалите три изисквания са мобилността и съкращенията в държавния сектор, изплащането на просрочените задължения на държавата към водоснабдителните дружества в Атина и Солун, и новият адвокатски кодекс.

Във връзка с настоящото четвърто оценяване, същият високопоставен служител се изказа много пестеливо, като се ограничи да каже, че въпросът ще бъде обсъден на срещата на Εurogroup, тъй като обаче няма никакво развитие по отношение на дупката в бюджета, той не е в състояние да предвиди продължителността на преговорите.

Същевременно той опроверга публикации в Гърция, според които се предвижда провеждане на видеоконферентна връзка между правителството и кредиторите по въпроса за продажбата на ипотекираните жилища на длъжниците на банките.

Колко време ще останат представителите на кредиторите?

Завръщането на представителите на кредиторите е резултат и от дипломатически действия, след посещението на гръцкия премиер Андонис Самарас в Брюксел и срещата му с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, но не означава непременно и постигането на споразумение за следващия транш.

При това положение не е ясно колко време ще останат в Атина ръководителите на тройката, тъй като изглежда трудно, дори невъзможно, да бъде постигнато споразумение по всички нерешени въпроси преди празниците.

Със сигурност обаче вероятното отпускане на транша от 1 милиард евро ще намали напрежението в отношенията между гръцкото правителство и тройката, докато се открие новият кръг от въпроси, свързани с изискванията за отпускането на транша в размер на 4,9 милиарда евро.

Същевременно положението на правителството става още по-трудно и от реакциите на депутати от двете партии, участващи в управляващата коалиция, които заплашват, че ще гласуват против нови мерки и наредби.

Основното е, че правителството трябва да приключи в най-кратък срок, т.е. в следващите няколко дни въпроса с предприятията от отбранителната промишленост.

Категории: надзорна тройка срещи нерешени въпроси меморандум съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus