Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оспорват една от най-големите приватизационни сделки в Гърция

11 Септември 2014 / 10:09:38  GRReporter
772 прочитания

Гръцкият Върховен съд блокира процедурата по приватизацията на площта в крайморското предградие Елинико, където в миналото се намираше атинското летище. В обосновката на решението на магистратите се посочва, че по време на предварителния преглед на договора и на процеса по предоставяне на площта на компанията Lamda Development SA са били установени нарушения на принципите за прозрачност, равнопоставеност  и конкуренция.

Според тях право на участие в приватизацията са имали само юридически лица (компании или групи от компании), което е изключило напълно достъпа до процедурата на физически лица със самостоятелно участие или в съюз с други. В решението на съда се посочва, че достъпът им е бил ограничен „без да се упоменава или установи конкретна причина, свързана с обществения ред, обществената сигурност или общественото здраве или друга наложителна причина от обществен интерес, която да го обоснове”.

В допълнение, по време на втората фаза на конкурса са били променени две важни условия, а процедурата вече се е намирала в напреднал стадий и отхвърлените вече компании не са могли да внесат нови оферти.

Според мнозинството от магистратите решението да не бъде направена оценка на акциите на компанията „Елинико А.Е.”, както и на вещните права върху недвижимите имоти преди началото на изследваната от Върховния съд процедура за оползотворяването им е било правилно, тъй като компетентен да определи в кой момент ще се извърши това е Фондът по приватизации.

Председателят на Върховния съд Ангелики Маргуди обаче изразила мнението, че оценката е трябвало да бъде направена преди началото на процедурата, чиято коректност се разглежда от магистратите.

В допълнение тя посочва, че решенията на съвета на вещните лица и управителния съвет на Фонда по приватизации  не са достатъчно обосновани по отношение на „опазването на обществения интерес, прилагането на добро финансово управление, както и във връзка с това дали контролираната от Върховния съд сделка е от полза и изгода на гръцката държава”.

В отговор на запитване от страна на комисията за финансов надзор компанията Lamda Development SA посочва, че „в следобедните часове на 9 септември 2014 е била информирана от Фонда по приватизации, че Върховният съд възпира временно подписването на договора за продажба на 100 на сто от акциите на компания „Елинико А.Е.”.

Компанията бе информирана от Фонда по приватизации и за това, че той се готви да внесе искане за отмяна на решението до компетентния отдел на Върховния съд в срок от 15 дни, както е постъпил и във всички подобни случаи на приватизации с цел да се преодолеят съществуващите пречки.

Компанията, която бе предизвестила от самото начало, че преддоговорната проверка предстои да бъде извършена от Върховния съд, ще разгледа решението внимателно, запазвайки всички свои права и ще действа в съответствие със закона, като ще информира навременно инвестиционната публика”. 

Категории: ИкономикаКомпании приватизация бивше летище Елинико Върховен съд Lamda Development SA
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus