Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осигурителните фондове на червено

20 Юни 2014 / 14:06:00  GRReporter
678 прочитания

На сумата от 2 милиарда евро възлизат за 2014 дефицитите в 7-те най-големи осигурителни фондове, според данните, представени вчера от управителния съвет на Гръцката федерация на работещите в сферата на социалната политика в началото на 30-ия ѝ конгрес. В посочената сума не е включена отстъпката от намаляването с 3,9 процентни пункта на осигурителните вноски, нито пък намаляването на приходите от премахването на социалните ресурси.

Общо фондовете изглежда са загубили над 20 милиарда евро през последните години. Председателят на Гръцката федерация на работещите в сферата на социалната политика Танасис Капотас заяви, че съкращенията и увеличаването на безработицата са довели до намаляване на приходите с около 7 милиарда евро, а намаляването с 20% на заплатите е донесло загуби в размер на 3 милиарда евро. Също така неплащането на осигурителни вноски и нелегалният труд се изчисляват на 8,5 милиарда евро, а намаляването на вноските и социалните ресурси са довели до нови загуби от порядъка на 2,3 милиарда евро. От друга страна според данните за забавянето на решенията за пенсиониране, осигурителните фондове изглежда „задържат“ и следователно не отбелязват все още в своите отчети над 3 милиарда евро под формата на забавени пенсии на осигурени лица. Ако към горните суми се прибавят и 12-те милиарда загуби от PSI, осигурителните фондове отчитат загуби в размер на над 32 милиарда евро. Най-големият осигурителен институт ИКА се бори, за да осигури финансиране за пенсиите в размер на 880 милиона евро всяка година, докато минимум 50% от несъбраните дългове от порядъка на 8,05 милиарда евро са на практика несъбираеми.

Организацията за осигуряване на лицата, упражняващи свободни професии (ОАЕЕ)

Положението в Организацията за осигуряване на лицата, упражняващи свободни професии (ОАЕЕ) е още по-лошо, не защото дефицитът ѝ се очаква да достигне 740 милиона евро през 2014, а главно защото увеличаването на дефицита е съпътстван от намаляване с 40% на приходите през настоящата година. От 750 000 осигурени към 31. 12. 2013 в ОАЕЕ, 370 000 не плащат осигурителни вноски, в резултат на което дълговете на организацията възлизат на 7,4 милиарда евро.

Синдикалисти от Гръцката федерация на работещите в сферата на социалната политика сигнализираха за пълната липса на планиране в Националната организация за предоставяне на здравни услуги, на която осигурителните фондове дължат 571 милиона евро. И Гръцката федерация на работещите в сферата на социалната политика и Общата конфедерация на занаятчиите и търговците, която даде пресконференция по повод вълната от конфискации и големия брой неосигурени, са съгласни, че фондовете трябва да поискат допълнителни средства освен вноските на осигурените лица и държавното финансиране.

По време на пресконференцията, председателят на Общата конфедерация на занаятчиите и търговците Йоргос Каватас предложи да се извърши капитализиране на всички просрочени задължения в ОАЕЕ, възлизащи на 5,9 милиарда евро, и да се прехвърли задължението за изплащането им от страна на осигурените лица в края на осигурителния им стаж с възможност за „откупуване“ на допълнителни години осигурителен стаж. Вземайки предвид изводите от проучване, извършено от Института за малки предприятия, Йоргос Каватас добави, че едно жизнеспособно решение за осигурителния фонд и за самия пазар трябва непременно да предвижда и следните моменти:

• Свободния избор на осигурителен клас, минимум за 2 години, за да се активизират 50% от осигурените в ОАЕЕ, които вече са напуснали или са склонни да напуснат системата заради финансови проблеми. Колко сериозен е проблемът се вижда от съотношението между активни осигурени лица и пенсионери (1:1).

Освен това през последните пет години вноските на осигурените лица в ОАЕЕ са намалели с 450 милиона евро. Изчислено е, че с прилагането на мярката за свободен избор на осигурителен клас постъпленията във фонда може да достигнат минимум 600 милиона евро годишно.

• Специална грижа за възрастните осигурени лица, които са достигнали пенсионна възраст, дължат над 20 000 евро и рискуват да не вземат никога пенсия. За тази категория от ОАЕЕ са поискали да се изплаща националната пенсия и сума, която да съответства на внесените от тях до момента вноски. Това предложение е важно, защото в ОАЕЕ, за разлика от ИКА, няма възможност за ранно пенсиониране и съответно получаване на намалена пенсия.

 

 

Категории: осигурителни фондове дефицити ИКА осигурителен стаж
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus