Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още един политик си построи вила с европейски пари

06 Януари 2014 / 18:01:52  GRReporter
887 прочитания

След бившия министър Михалис Ляпис, някогашният му съпартийник и днешен лидер на партията Независими гърци Панос Каменос се оказа собственик на финансирана от европейски фондове вила.

Този път новината дойде в телевизионния ефир. Министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис се позова на публикации в печата и обвини Каменос, че си е построил вила на остров Икария с европейски пари.

Нападките вбесиха Панос Каменос, който нарече здравния министър „фашизоид на г-н Самарас”. След това обясни, че случаят с вилата е бил публикуван за пръв път през 2010 от някакъв блог. По думите на Панос Каменос, става дума за 10 стаи под наем, собственост на тъщата му, която закрила туристическата си фирма преди пет години. „Аз не съм получил никакво финансиране, нито пък имам някакво скрито имущество”, подчерта Каменос.

снимка: antinews.gr

Адонис Георгиадис отговори на думите му веднага. Министърът беше категоричен, че случаят е идентичен с този на Михалис Ляпис. „Тъща му е получила финансиране за строеж на хотел през 2004. По време на проведена през 2010 проверка обаче тя представила само две касови бележки, като едната е била издадена от самия Панос Каменос”.

Ожесточеният спор продължи и в социалната мрежа Twitter. „Няма по-добро доказателство от признанието, че тъща ти е закрила фирмата си веднага след изтичането на законно определения срок (за функционирането на хотела – б.а.)”, написа Адонис Георгиадис.

Обвиненията за вилата на Каменос в Икария е продължение на свадата между двамата политици. Тя започна през април 2013, когато Адонис Георгиадис обяви, че яхтата “Iliatoras of London” на фамилия Каменос е регистрирана на името на офшорна фирма с очевидна цел да бъдат спестени данъците за нея в Гърция.

Според документите, които Георгиадис представи луксозната яхта с дължина 17,19 метра е собственост на офшорката Cass Corporation Limited, чието седалище се намира на британския остров Ман. По документи тя е собственост на двама души, които са управители на голям брой други подобни фирми.

„Акциите са у двамата англичани, които действат като пълномощници. Къде ли се намира обаче документът за собственост?”, бе въпросът на здравния министър, според когото Панос Каменос „е регистрирал баща си като потребител, а себе си като скипер, за да избегне данъците”.

снимка: tanea.gr

Панос Каменос определи обвинението като „фалшификация на Нова демокрация” и отрече, че конкретната яхта му принадлежи. В свое писмено изявление той посочи, че „става дума за остаряла яхта под британски флаг, собственост на Илиас Каменос (баща ми) от 1993, която е декларирана пред гръцките данъчни власти и изплатена в гръцка банка”. 

По въпроса с  яхтата Каменос подаде съдебен иск срещу Георгиадис, който се очаква да бъде разгледан на 16 януари. Министърът на здравеопазването заяви, че ще присъства на делото. „Ще бъда там и ще се изкажа. Надявам се г-н Каменос, който е смел човек също да дойде в съда и да не се скрие както направи миналия път”, заяви министърът. 

Категории: Политика Панос Каменос вила остров Икария европейско финансиране Адонис Георгиадис съдебен иск
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus