Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още един министър на ПАСОК на съд за подкупи от Siemens

11 Ноември 2013 / 16:11:36  GRReporter
846 прочитания

Вторият гръцки политик, който сяда на подсъдимата скамейка за получаване на подкупи е бившият министър на комуникациите и транспорта от ПАСОК Тасос Манделис. Делото започна днес в Апелативния съд в Атина.

Според обвинителния акт той е „изпрал” пари, които получил като „подарък” от германската компания Siemens  за подписването на договор 8002 за цифровизирането на центровете на гръцката компания за телекомуникации ОТЕ през 1997.

Взетите от Манделис подкупи са за 450 000 германски марки. Бившият министър получил парите на две вноски – през 1998 и 2000 година. Сумата е била отпусната от така наречените „черни каси” на Siemens. Парите били внесени в банкова сметка, която открил в швейцарска банка тесният сътрудник на Маделис, Георгиос Цугранис с името Rocos.

Освен бившия министър и Цугранис по случая са обвиняеми също Аристидис МАндас – също сътеудник на Манделис, Илиас Георгиу – бивш представител на гръцкия филиал на Siemens и служителката в митниците Андония Марку. В обвинителния акт се посочва, че част от парите са били пренесени чрез банкова сметка, която тя имала в швейцарска банка. В показанията си пред следователя обаче Марку е заявила, че конкретната сметка е използвал обвиняемият Илиас Георгиу.

От самото начало на разследването Тасос Манделис твърди, че парите са му били дадени като финансиране на предизборната му кампания. Обвиненията срещу него и останалите трима са за активно получаване на подкупи по отделно и съвместно, еднократно и по продължителен начин в ущърб на държавата, както и за узаконяване на приходи от незаконна дейност.

Гръцкото правосъдие започна разследването за подкупите  през 2008, когато в Германия гръмна скандалът, че германският концерн Siemens е подкупвал политици в различни държави, за да си подсигури договори за доставка. Общо в периода 1990 – 2006 компанията е раздала 1,3 милиарда евро. Нейни представители са заявили пред германското правосъдие, че сумите, предоставени на гръцки политици са в размер на 100 милиона марки.

Схемата, по която са били правени подкупите е следната: Парите са били отпускани от „тайните каси” на компанията и достигали до получателите посредством офшорни фирми. В Гърция парите е разпределял тогавашният управляващ  директор на Siemens – Гърция Михалис Христофоракос и бившият директор на отдел „Комуникации” в компанията Продромос Мавридис. Христофоракос успя да напусне Гърция на 15 декември 2007 и бе осъден в Германия, след като е и германски гражданин. Издадените от Гърция заповеди за арест бяха отхвърлени от германските правосъдни институции.

Освен Тасос Манделис, още един гръцки политик призна, че е получил пари от Siemens. Става дума за съветника на бившия премиер Костас Симитис (ПАСОК) Теодорос Цукатос, който заяви, че през 1999 е получил 1 милион марки. По думите му парите са били внесени в партийните каси на ПАСОК, но до момента данните не доказват неговите думи.

В началото на процеса Тасос Манделис поиска разглеждането на делото да бъде отложено. Подобно искане предяви и прокурорът, който се позова на причини, свързани с интересите на гръцката държава. Апелативните съдии отхвърлиха и двете искания.

Разглеждането на делото все пак бе прекъснато и отложено в 10:00, поради обявеното от синдикалните им организации спиране на работа на съдиите, прокурорите и служителите в съдебните институции. По този начин те протестираха за инцидента в петък, когато секретарка на следовател бе ранена с нож. По същата причина адвокатите също решиха да прекъснат работа в същия час.

Делото срещу Манделис и останалите обвиняеми бе насрочено за 25 ноември. 

Категории: Криминална хроника съд Тасос Манделис подкупи Siemens пране на пари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus