Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още двама депутати от Златна зора отиват в затвора

12 Януари 2014 / 13:01:21  GRReporter
948 прочитания

Показанията

Пред съдия-следователите Йоана Клапа и Мария Димитропулу даде показания депутатът Георгиос Герменис, Многочасовите му показания приключиха малко преди 4 следобед в събота. Веднага след това  депутатът от Магнисия Панайотис Илиопулос дойде също да даде показания. Разследва се и трети депутат- Евстатиос Букурас.

www.tovima.gr

И тримата депутати имаха срок да подготвят показанията си и са обвинени в ръководство и участие в престъпна организация, за което парламентът отне имунитета им. Според информациите, срещу Герменис е дал показания и защитен свидетел, според който депутатът е „генералът” с централна роля при избора  и обучението на новопостъпилите членове, както и при операции срещу емигранти.

Подобни са и показанията на друг защитен свидетел срещу Букурас, който е замесен в банда за „защита” на заведения в Коринт, Ксилокастро и Киатос.

Третият обвиняем Илиопулос е определян от свидетелите като висш кадър с ключова роля в организацията.

www.ethnos.gr

В декларация Илиопулос отрича, че Златна зора е престъпна организация, както и че има щурмови отряди и подчертава, че тя не е затворена или малочислена група. Твърди, че нищо от известното до сега не може да го замеси в някаква незаконна дейност. Илиопулос добавя, че правосъдието не може да изказва оценка за политическите становища и идеологии на партиите. Според него  „Правосъдието изобличава или трябва да изобличава престъпни деяния, засягащи законните блага, които са от голямо обществено значение. Затова е  немислимо, противоконституционно, недемократично правосъдието да се замесва в политическия/партийни борби, замествайки волята на народа с наредбите на корумпираната политическа власт”.

Различна линия следва Естатиос Букурас. Той заявява категорично, че е невинен и настоява да бъде освободен без гаранция и отхвърля всякаква расистка идеология с аргумента, че в неговата фирма работят емигранти. Заявява, че е просто поддръжника на Златна зора  от 2012 (преди това е член на ПАСОК). Пояснява успоредно с това, че е станал поддръжник на Златна зора когато тя е станала политическа партия и конкретно „когато политическите й тези нямаха идеологическа насока по образеца на Хитлер”.

Букурас подчертава, че не е имал военно обучение, нито възможност да дава партийни нареждания  в окръга си- Коринтия. Според него е нарочен, защото е депутат от Златна зора в рамките на похода срещу партията.  

Знамената, декларациите и поканата

www.ethnos.gr

Пред Върховния съд от сутринта са се събрали малко привърженици на Златна зора, които държат гръцки знамена, както и депутатите Елени Зарула, Илиас Панайотарос, Константинос Барбарусис и Илиас Касидиарис, който заяви пред журналисти, че истинските терористи се разхождат свободно.

Панайотис Илиопулос изрази убеждението си, че всичките обвинения ще отпаднат, без дори да се стигне до съд.  Според него защитените свидетели са се появили през първите дни и след това са изчезнали. Той заяви „Ние ще се борим за гръцкия народ и за родината независимо дали сме в парламента или в затвора в Коридалос” и подчерта, че „Златна зора е семейство, не се опитвайте да ни разкъсате”.

И Спирос Герменис, баща на депутата Георгиос Герменис, направи изявление. Той нарече „лъжи” обвиненията срещу сина си и нарече защитените свидетели „псевдо свидетели”. Според него синът му 35 години дори кокошка не е убил.

Евстатиос Букурас малко преди да влезе при следователите заяви, че е на разположение на правосъдието, подчертавайки, че обвиненията се базират на лъжливи свидетели.

Привържениците на Златна зора бяха поканени в 3 часа следобед да се съберат пред Върховния съд за да подкрепят депутатите. Малко по-рано, преди 1 часа на обед, едно странно събитие привлече погледите- гъст дим излизаше от покрива на съседната сграда на бежанци на булевард Александрас. Две пожарни коли се побързаха да гасят огъня и пожарникарите изведоха двама души от балкона на сградата.

 

Категории: Златна зора обвиняеми депутати показания Панайотис Илиопулос Георгиос Герменис Евстатиос Букурас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus