Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още 7 000 банкови служители напускат през 2014

22 Септември 2013 / 16:09:42  GRReporter
1273 прочитания

С около 20 000 души трябва да бъде намален броят на банковите служители до 2017, 7 000 от които през 2014 в рамките на ограничаването на функционалните разходи.

В Атина се намира Герт Купман, заместник-директор на Главната дирекция по конкуренцията на ЕК DGCom. През последните 48 часа той се срещна с гръцки банкери, които се опитват  да смекчат строгите рамки, поставени от ЕК  и да преодолеят проблемите така, че да може да продължат програмите за доброволно напускане. Банкерите представиха тезите си на Купман, но преговорите ще се водят от министъра на финансите Янис Стурнарас.

Според съобщението на Фонда за финансова стабилност по време на срещите е постигнат задоволителен напредък в ангажиментите, които банките ще поемат към Комисията по конкуренцията относно плановете за преструктуриране (restructuring plans), които ще бъдат одобрени от DGCom, след като завършат планираните стрес тестове на банките.

Според високопоставени банкови представители, участвали на срещите с Купман, той е отворен към всички предложения, стига те да обслужват основните цели- банките да имат капиталов показател над 9%, както и да върнат възможно най-бързо 50 милиарда евро, които са получили при рекапитализацията. На базата на връщане на капиталите той е поискал от банките да пристъпят към продажба на имущество и особено на небанковите си дейности. Банките трябва да менажират резултатно „червените” кредити, които надминават днес 30%, на сума 70 милиарда евро.  Да се ограничи показателят кредити спрямо влогове на нива 100% от 120%, колкото е днес. Да пристъпят към ограничаване на функционалните си разходи, което означава по-малко персонал и по-малко клонове. Освен това Кумпан е поискал да се планира отново политиката на гръцките банки на Балканите под надзора на Фонда за финансова стабилност и на Банката на Гърция.

Категории: Герт Купман Европейска комисия банки ограничаване на функционалните разходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus