Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осем от всеки 10 гърци смятат, че страната се проваля

12 Октомври 2012 / 11:10:49  GRReporter
1034 прочитания

Осем на всеки 10 гърци смятат, че Гърция се движи в погрешна посока, сочи проучването на Public Issue за октомври 2012, поръчано то телевизия Skai и вестник Катимерини. Около половината участвали в анкетата смятат, че след поредицата от реформи гръцката администрация работи по-лошо и само 16% са на мнение, че функционирането на държавната система се е подобрило.

Над 80% от запитаните са заявили с увереност, че новите мерки за фискална консолидация ще бъдат приети на гласуването в парламента. Недоволството от новите съкращения нараства, както и усещането за безпокойство и разочарование, коментират гръцки анализатори. Общото недоволство от условията, които идват с договора за финансова помощ е нараснало значително в сравнение с лятото на 2012.

Седем на всеки десет са против Меморандума за финансова помощ. Само 19% казват, че са “За” договора, с който Гърция получава пари от Европа и Международния валутен фонд. Техният брой по време на повторните парламентарни избори през юни бе 29%. Анализаторите отдават тази разлика на несигурността, която бе обзела обществото по време на предизборните борби в средата на годината. Тогава се смяташе, че има повишен риск от финансов крах на Гърция и се усещаше по-сериозна политическа нестабилност.

Промените наложени от фискалната консолидация дават своето отражение и върху стандарта на живот на гражданите. Запитани за промяната в стандарта на живот 72% отговарят, че им е трудно да се справят с намалението на приходите и скока на базовите разходи и данъчната тежест. Други 28% казват, че се справят, като само 3% от тях отговарят, че живеят удобно без лишения.

    В политическия живот на страната най-непопулярният политик се оказва лидерът на ПАСОК и участник в тройната коалиция Евангелос Венизелос. Неговият рейтинг се е сринал с цели девет процента между месеците септември и октомври и от 29% е стигнал 20%. Наранен, но в по-малка степен остава имиджа на лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис, който също поддържа управленската коалиция. Неговата популярност е спаднала на 48% пункта през октомври от 52% през септември. Въпреки това той остава с най-голяма популярност и подкрепа между гръцките политици. Непроменено остава мнението на гражданите за премиера Андонис Самарас, който както през септември, така и през октомври се задържа на едно и също ниво на популярност между гражданите. Те са му отредили 39% популярност, което е с два пункта по-ниско от тази на лидера на парламентарната опозиция СИРИЗА. Алексис Ципрас има лек спад от един пункт, който не се смята за съществен и популярността му достига 41%.

СИРИЗА се смята и за най-добрата опозиционна партия. Между септември и октомври се наблюдава леко покачване на популярността им като политическа опозиция от 32 на 33 пункта. Следващото по популярност мнение с 25 пункта е, че нито една от партиите, които не подкрепят правителството не може да се представи като ефективна опозиционна сила. Независимите гърци на Панос Каменос и Златна зора събират еднакъв брой гласове, а най-слаба в опозиционната си роля според Public Issue остава Гръцката комунистическа партия ККЕ с осем пункта доверие през октомври от 10 през септември.

Разочарованието на гръцкия политически живот си личи най-много при отговорите на въпроса “Кой предпочитате да управлява страната – правителството на коалиционната тройка (Нова Демокрация, ПАСОК, Демократична левица) или правителство на СИРИЗА?” Най-популярният отговор на 40% от анкетираните се оказва “нито една от двете представени възможности”. Други 32% подкрепят коалиционното правителство, а 22% подкрепят управлението на държавата от СИРИЗА.

Категории: ИкономикаПолитика изследване Public issue криза Гърция недоволство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus