Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осем милиона евро изтекоха за три дни от кипърските ATMs

20 Март 2013 / 10:03:34  GRReporter
1055 прочитания

От неделя до вторник от влоговете в кипърските банки са били изтеглени осем милиона евро главно чрез банкомати. Извършени са над 17 хиляди транзакции от 230 банкомати, на които е бил поставен таван на тегленията от 50 хиляди евро на сметка.

След отказа на кипърското правителство да окастри депозитите на гражданите, за да спаси банките, финансовата система в страната остава с неясно бъдеще. Банковите клонове на островната държава остават затворени на всякъде. Очаква се те да отворят отново за клиенти само след като държавното управление и кредиторите от Европа и Международния валутен фонд достигнат до ново споразумение за вида на помощната програма, която ще бъде приета от парламента и от широката общественост.

Междувременно Alpha Bank е вдигнала офертата си за изкупуване на гръцките клонове на трите кипърски банки (Cyprus Bank, Laiki Bank и Hellenic Bank). Същата тактика е предприела и Банка Пиреос, предава Нафтемборики. Неясна остава съдбата на две от трите най-големи банки в Кипър Cyprus Bank и Laiki Bank, ако Никозия не осигури помощни средства за финансовата система. Окастрянето на депозитите в полза на банковата рекапитализация трябваше да донесе 5,8 милиарда евро.

Атинската фондова борса прекрати търгуването на акциите на Cyprus Bank и на Cyprus Popular Bank, за да ги спаси от пълен крах. Главният борсов показател във вторник вървя стремително надолу и завърши с отрицателен резултат от -3,85%. Борсовият показател за банковия сектор претърпя пълен срив и завърши на най-ниските нива от 1987 насам. Въпреки борсовия провал, министърът на финансите в Гърция Янис Стурнарас отново подчерта, че депозитите в страната са абсолютно гарантирани, включително тези в клоновете на кипърските банки.

В момента Никозия се опитва да покаже на Брюксел, че има резервен план, като търси помощ от Русия. Президентът на републиката Никос Анастасиадис е провел телефонен разговор вчера вечерта с Владимир Путин, за да обсъдят възможностите за сътрудничество в периода на икономическа криза. Финансовият министър Михалис Сарис се намира от вторник вечерта в Москва, а според гръцките медии членове на управителния борд на Laiki Bank също са пристигнали в руската столица, за да договорят евентуално участие на Големия брат в спасяването на финансовата институция.

Един от сценариите, които се обсъждат в момента е консолидирането на двете най-големи кипърски банки, като се разделят след това на “добра” и “лоша” част. Проектът предвижда да се разграничат гарантираните влогове и здравите активи на банките от депозитите без гаранции и необслужваните кредити. Нездравата част от банките ще продаде активи, за да покрие неосигурените депозити. В този случай вложителите могат да загубят част от депозитите си. В този случай Европейската централна банка ще се ангажира да продължи да отпуска финансиране на кипърските банки и ситуацията може да бъде спасена.

След обявяването на плана за окастряне на депозитите, агенцията за кредитен рейтинг Fitch сложи кипърските банки под наблюдение с тенденция за намаляване на рейтинга (rating watch negative). Следващата стъпка в кредитната оценка на Кипър се очаква да бъде ограничен фалит (restricted default). JP Morgan предвижда, че кипърските банки ще останат затворени до края на седмицата. Отказът на Никозия да приеме решението на Юрогруп в съчетание с разногласията в преговорите на Гърция с надзорната тройка и анархията в управлението на Италия ще доведат до нова криза в Европейския съюз, предвиждат финансовите анализатори. От PIMCO подчертават, че условията предложени за спасението на Кипър показват, че Европа е тръгнала по изключително тежък път.

Категории: ИкономикаПазари банки Кипър Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus