Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осем банки търсят три милиарда от частни инвеститори

11 Април 2013 / 15:04:44  Виктория Миндова
1084 прочитания

Националната банка на Гърция (NBG), Alpha bank, Eurobank, Пиреос, Attika bank, Probank, FBBank и Panellini bank излизат на “лов” за свежи капитали в рамките на програмата за рекапитализация, за да се задържат на пазара в период на криза. Четирите най-големи финансови институции ще получат около 90% от нужната им сума от Гръцкия фонд за финансова стабилност. Останалите 10% трябва да наберат сами чрез увеличение на капитала или чрез намиране на нови инвеститори. Общата стойност на капитала, който търсят от частни инвеститори е 3,08 милиарда евро и трябва да бъде намерен до края на април. Тази сума е необходима, за да се избегне национализацията или фалита на институциите.

Пиреос Банк свиква общото си събрание в Атина на 12 април. На 16 април идва ред на Alpha, Националната банка на Гърция ще заседава на 29 април, а ден по-късно се събира общото събрание на Eurobank.  

Националната банка на Гърция има нужда от 9,8 милиарда евро допълнителни капитали, което означава, че трябва да набави сама 970 милиона от повишение на капитала. Финансовите анализатори в страната оценяват, че банката няма да може да намери нови средства от свободния пазар и ще премине в ръцете на държавата с главен акционер Гърция фонд за финансова стабилност. Eurobank има по-голям шанс да се справи с набирането на средства. Тя има нужда от общо 5,8 милиарда евро. Ще пусне облигационен заем за около един милиард евро и трябва да набере допълнително 383 милиона евро, за да премине 10-процентовата летва.

Нуждите на Alpha Bank не надминават 4,6 милиарда евро. Според последните публикувани данни в гръцките медии, финансовата институция ще успее да осигури 10%-12% от нужния й капитал от частни акционери. Пиреос също се очаква да премине летвата с увеличение на капитала от около 600 милиона евро от частни средства. Общата сума, която й трябва, за да продължи функционирането си е 7,5 милиарда евро. Рекапитализацията на Attica bank достига 400 милиона евро. Управлението на банката ще се опита да покрие цялата сума с пускането на облигационен заем.

Probank търси общо 282 милиона евро и се очаква да покрие сама 100-120 милиона евро с повишение на акционерния капитал. Освен това управлението на банката търси стратегически инвеститор от чужбина, който да подкрепи финансово институцията. FBBank се очаква да проведе в следващите седмици повишение на акционерния капитал и да пусне облигационен заем, за да покрие 168 милиона евро, които са нужни за стабилизирането на банката. Повишение на акционерния капитал ще извърши и Panellini bank, която трябва да набере 78 милиона евро.

таблица: bankingnews.gr

Междувременно забавянето на преговорите между гръцкото правителство и кредиторите започва да създава напрежение в икономическите анализатори. На 20-ти април тази година Гърция трябва да погаси облигационен заем на стойност 5,8 милиарда евро. Министърът на финансите Янис Стурнарас замина в четвъртък за работната среща на Екофин без да е достигнато съгласие с международните кредитори за съкращението на държавната администрация, нито е изяснено какво ще се случи с тежкия данък върху имотите.

“Вече сме постигнали съгласие почти почти всички теми”, заяви пред журналисти финансовият министър на тръгване за Дъблин. Независимо от това, отказа да даде разяснения кои теми в гръцката програма са изяснени и кои остават проблемни. Обществена тайна остава, че гръцките управници не могат да изпълнят едно от най-важните условия, които са вписани в Меморандума за финансова помощ – намалението на държавни сектор. Това е и подводният камък, който спъва изплащането на следващия транш от оздравителната програма.

Информации сочат, че най-слабите слоеве от населението (безработни, многодетни и инвалиди) ще бъдат облекчени и данък “сгради” за тях ще бъде намален с 10%-15%. Въпреки това, правителството още не е потвърдило, че намалението ще влезе в сила. “Няма да има бюджетна дупка”, твърдят източници от финансовото министерство.

В същото време данните сочат, че приходите в държавната хазна отново изостават. Липсите в бюджета достигат 818 милиона евро в първите месеци на 2013 и се забелязва обща невъзможност в данъкоплатците да погасяват задълженията си към данъчните служби. В същото време Националният статистически институт публикува данните за безработицата за януари. Тя достига 27,2% и от 22% същия месец преди година. Най-тежка е ситуацията при младежите до 24-годишна възраст, където безработицата достига 59,3%. Един на всеки трима също е без работа във възрастовата група 25-34 години, а при гражданите до 44 години извън трудовия пазар остават 24%.

Категории: ИкономикаКомпании банки криза рекапитализация Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus