Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осем алтернативни методи на отопление през зимата

17 Октомври 2012 / 13:10:57  GRReporter
8876 прочитания

Кризата, която предизвика увеличаването на акциза върху нафтата за битово ползване накара гръцките медии да направят сравнителен анализ между осем различни методи за отопление, между които гърците могат да избират този сезон. За пример е взет апартамент от 100 квадрата, който има нужда от 1200 литра нафта, за да изкара зимата. През октомври 2011 цената на литър нафта за отопление се движеше между 0,90-0,92 евро. Този зимен сезон започва от 1,40 евро за литър, което означава, че домакинството в съответното жилище трябва да похарчи 1680 евро за отопление по традиционния начин.

При природния газ нещата изглеждат значително по-добре. Eнергията на общото количество на синьото гориво, която се предполага, че семейството в сто квадратния апартамент ще употреби е 12630 kWh. С цена от 0,077 евро на киловатчас, домакинството ще плати за зима 2012-2013 около 972 евро. Други предимства на този вид отопление са, че потребителите не трябва да се притесняват, че доставчикът ще ги излъже в цената или доставеното количество гориво, както много често се случва при зареждането с нафта на локалното хранилище в сградата. За тези, които все още не са включени в мрежата за газоснабдяване трябва да се направи инвестиция от 3500 до 4500 евро (ако сградата има поне 15 апартамента). Промяната на котлето на сградата ще струва още 6500-7000 евро, но погасяването може да стане до три години. Проблем, който засега не може да бъде решен е, че газовата мрежа в Атика и други райони не е напълно изградена и много квартали остават извън плановете за газификация.

Отоплението с климатик е друга алтернатива пред гърците тази зима. През сезона общата мощност за поддържане на нормална температура в помещенията на сто квадратния апартамент е 7270 kWh. Цената на електричеството е 0,20 евро на киловатчас и домакинството от нашия пример ще плати 1454 евро през зимата. Положителната страна на този тип решение на проблема е, че повечето сгради и апартаменти в Гърция имат вграден климатик, заради летните жеги. Освен това покриването на разходите за отопление ще идват поетапно и няма да се наложи домакинството да отдели цялата сума за необходимото гориво наведнъж. Отрицателните черти на този вариант са, че топлината от този източник не се задържа бързо, изсушава атмосферата, а постоянният престой на помещение с работещ климатик вреди на дишането и може да създаде чувствителност на очите.

Отоплителните тела като електрически печки и радиатори горят повече от климатиците и имат нужда от 1236 kWh и общата стойност на разхода за отопление през сезона се очаква да достигне 2472 евро. Те са едно от най-бързите, но и най-неизгодните за домакинствата решения. Цената им е ниска, но разходът за енергия при ползване остава много голям.

Печките на пелети също излизат изгодно. В зависимост от качеството и размера на цената на специалните печки варира между 800 евро и 2000 евро. Пелетите представляват компресирани под високо налягане дървесни стърготини, които имат само 10% съдържание на влага. Количеството пелети, които такава печка ползва са между четири и пет тона. Средната стойност на килограм е 0,28 евро, което означава, че домакинството ще плати за отопление през сезона между 1120 евро до 1400 евро. В началната инвестиция трябва да се предвидят и разходите за монтаж и поставянето на комин за отделяне на вредните газове. Трябава да се предвиди място за съхранение на пелетите и печката да се почиства периодично.

Горенето на биомаса има по-висока ефективност от печките на пелети. Биомасата представлява органична материя с растителен или животински произход, която може да съдържа дървесина, растения, остатъци от селското стопанство и лесовъдството, както и органичните компоненти на битови и индустриални отпадъци. Eдно домакинство има нужда средно между три-четири тона биомаса за отопление на година. Средната цена на кило биомаса се движи на около 0,28 евро на кило, което прави общият разход за отопление през зимата между 840 до 1120 евро. Покупката на котле за горене на биомаса ще струва между 2500-5000 евро, като е изключително важно то да се почиства редовно.

Все по-популярни стават и енергоспестяващите камини, при които икономията в сравнение с обикновените камини може да достигне до 75%. Те отдават по-голяма топлина с по-малко количества дърва за горене и от специалните тръби и отвори отпускат допълнително горещ въздух. Преустройството на една камина в енергоспестяваща иска приблизително 3000 евро. За пълното отопление на жилищна площ от 100 квадратни метра се искат седем тона дърва, което ще струва на домакинството около 1400 евро за сезона.

Лъчистите отоплителни панели напоследък навлизат по-широко на гръцкия пазар. Те могат да се инсталират на стени и тавани и цените им варират от 300 евро до 500 евро. Компаниите-дистрибутори рекламират, че отоплението на помещение с такъв тип панел не надминава 400 евро годишно. Гръцките анализатори са изчислили, че за апартамент от 100 квадрата цената за ток за отопление ще варира от 810 евро до 1110 евро. Панелите трябва да се инсталират по-начин, така че да загряват други обекти в помещението, защото са по-ниско ефективни ако загряват само на въздуха.

Категории: ИкономикаПазари отопление зимен период алтернативи нафта електричество пелети биомаса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus