Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осъдиха Гърция за нечовешки условия в затвора в Нафплио

25 Септември 2014 / 15:09:19  GRReporter
979 прочитания

Европейският съд по правата на човека в Страсбург издаде още една осъдителна присъда срещу Гърция във връзка с условията в затворите на страната.

Делото стартира след като 16 затворници от затвора в Нафплио (гърци, румънци, украинци, турци и американци), се обърнаха към Съда в Страсбург оплаквайки се от условията в затвора, и по-конкретно от липсата на достатъчно място поради пренаселеността в килиите.

«Става въпрос за нарушаване на член 3 от Европейската конвенция за защита на човешките права, според която никой човек не бива да бива да бъде подлаган на нечовешко, унизително отношение, нито пък измъчван», обяснява пред електронното издание «kathimerini.gr» един от адвокатите по случая и доцент в Македонския университет в Солун Константинос Цицеликис.

Настоящата присъда е част от поредица подобни решения, тъй като през последните близо пет години Европейският съд е установил подобни нарушения и в други гръцки затвори, като например този в Коридалос, Комотини, Янина, Солун и Триполи, напомня преподавателят.

«Нарушенията са свързани не само с липсата на достатъчно място поради пренаселеност, но и с недостатъчните медицински грижи, предоставяни на затворниците», добавя адвокатът, поел случая заедно с Андонис Спатис.

Според решението на Европейския съд, ще трябва да бъде платено обезщетение в размер на 5 000-15 000 евро на всеки затворник, подал жалба за това, че е претърпял вреди поради нарушаването на чл. 3 от Европейската конвенция. Точният размер на обезщетението ще бъде определен в зависимост от присъдата, която излежава всеки един от затворниците.

Едновременно с това държавата е длъжна да се погрижи в бъдеще да не бъдат създавани условия, благоприятстващи нарушаването на правата на затворниците.

«Има лош прецедент със затвора в Янина, където Европейският съд три пъти установи нарушения и отправи яростна критика към Гърция отбелязвайки, че по този начин се нарушава чл. 3», завършва доц. Цицеликис.

 

 

Категории: гръцки затвори нечовешки условия присъда Европейски съд по правата на човека
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus