Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оръжие в Нова Филаделфия и явка в Кипсели

15 Април 2010 / 12:04:03  GRReporter
1332 прочитания

Апартамент-явка в атинския квартал Кипсели и оръжие в автомобил в квартал Неа Филаделфия откри полицията през нощта. От полицията няма официално потвърждение, но няма и опровержение на новината, че оръжието, което може би е намерено вече се намира в лабораториите за балистична експертиза. Очаква се от резултатите да се разбере дали това е оръжието на терористичната организация „Революциона борба” или полицията е ударила на склад за оръжие на „обикновени” престъпници.

В продължение на дълги часове продължи полицейската акция, а откритията са от голямо значение. Полицаите показваха снимките на шестимата арестувани с обвинение в тероризъм и обикаляха от врата на врата в кварталите Неа Филаделфия, Перисос и Неа Йония, за да съберат информация.

Според полицаите в тези квартали има много празни апартаменти и помещения, където може да се скрият оръжията. Също така по тяхно мнение по-голямата част от оръжието е събрано на едно място и по незнайни причини полицаите считат, че не е преместено след като шестимата обвинени в тероризъм са били заловени.

В квартал Неа Филаделфия полицаите откриха автомобил, който е използвал един от шестимата арестувани. В автомобила е имало хард-дискове за компютъри и CD-та, в които са съхранени всичките манифести, които са изпращали членовете на терористичната оеганизация „Революционна борба” до медиите, както и „чернови”. В автомобила е отрито и оръжие, което е ипратено за експертиза.

Антитерористичната служба вече е наясно как обвинените в тероризъм са се сдобили с автоматите Калашников, с бомбите и с RPG. Основният заподозрян е чужденец, който произхожда от балканска страна, но от дълги години живее в Гърция.

Вчера по единодушно решение на следователя и прокурора в затвора влезнаха трима от шестимата обвинени за участие в „Революционна борба”. Това са считаният за главатар на организацията 39-годишният Никос Мазиотис, 41-годишната му съпруга Панайота Рупа и Сарандос Никитопулос. Други трима се очаква да дадат показания днес.

Пред следователя са изпратени и трима младежи и 52-годишната майка на един от тях, които са обвинени в участие в друга терористична организация, която действа на територията на Гърция „Конспирация на огнените ядра”. И тримата арестувани са пламенни фенове на футболния отбор АЕК, участвали са в сблъсъци по игрищата, но паралелно с това участват в извънпарламентарни фракции.

Полицията е открила, че притежават бомбички като тези, които гърците хвърлят по време на великденските празници. Същото взривно вещество, от което са съставени намерените бомбички, е използвано за бомбите поставени пред дома на бившата министърка на образованието Мариета Янаку, срещу депутата на ПАСОК Мимис Андрулакис и по време на предизборната кампания на Костас караманлис близо до трибуната, където е щял да произнесе реч на ул. Гилфорд.

 

Категории: АктуалноКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus