Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Орязват държавния сектор наполовина

08 Септември 2012 / 17:09:27  GRReporter
1263 прочитания

Силно орязване на приблизително половината места в почти всички министерства предлагат работните групи, които акредитират държавните структури под прекия надзор на  Task Force. Това ще доведе закриването на цели дирекции, които ще останат без служители..

Task Force, според информация на вестник "Вима" били силно изненадани от факта, че в министерствата съществуват на практика "мъртви"  служби, такива, създадени за запазване на гласовете "организации-печати", както и такива, които имат абсолютно излишни функции. Предлага се тяхното незабавно закриване, като се отбелязва, че това няма да  се отрази на обслужването на гражданите, или на работата на министерствата. От Task Force напомнят, че подобен законопроект за закриване на 30% от службите беше одобрен от предишния министър Димитрис Репас, но не беше гласуван в парламента.

Със закриването на 50% от структурите ще се икономисат огромни суми - както от намаляването на разходите за наеми, комунални услуги, материали и др., така и от тези за заплати.

С други думи, държавният сектор от следващата година ще функционира с наполовина намален ръководен състав- директори, генерални директори, началници на служби. Заетите в закритите служби ще бъдат пренасочени към други сектори в същото министерство или в друга държавна организация.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие,това  положение е резултат от десетилетно постоянно разширяване на структурите на министерствата. Като пример се посочва, че първоначално са създадени единни ръководни служби на програмите за съфинансиране на Европейския съюз. От тогава при всеки отделен случай се създава нова служба със свой ръководител.Организацията настоява и за закриване на незаетите  щатове. Посочва се , че в Министерството на финансите от 11 485 работни места, 36% от тях са незаети. Още повече са те в общините. В организациите на местното самоуправление  достигат до 68,8%.

С поправка, внесена вчера в парламента от министъра на  финансите Янис Стурнарас, се ограничават и назначенията в държавния сектор на съпрузи роднини до второ коляно на министрите и заместниците им, които според действащото законодателство могат да назначават сменяеми служители, съветници, сътрудници за политическите си кабинети.

С друга поправка се завършва институционалната надзорна рамка на фирмите от банковия  сектор относно политиката на възнагражденията, която се прилага за техните ръководни кадри. Тази инициатива започна още през 2009 г. след изискване на американския президент Барак Обама на срещата на върха на Г20, когато беше договорено прилагането на ограничения върху възнагражденията и конкретни правила за банковата стабилност.

Европейската комисия направи първата стъпка в тази посока с приемането на наредба 2010/76, която е задължителна. Осигурява се контрол върху заплатите и пенсиите , както на ниво  ръководства на банки и инвестиционни фирми, така и от страна на надзорните институции, т.е. Националната банка на Гърция и Комисията на капиталовия пазар, а също така и на Европейските банкови власти.

 По този начин се поставят определени правила за прочутите бонуси в зависимост от дългосрочната доходност на институциите, и те няма да са за сметка на инвеститорите и вложителите.

Категории: съкращения държавен сектор Task Force Янис Стурнарас бонуси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus