Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Оргии" с парите на гръцките пощи

19 Май 2010 / 10:05:55  GRReporter
2808 прочитания

Разпръснати милиони евро за пътувания – осъществени и несъществуващи, за козметика, за забавления в лусозни курорти в Арахова, на Карпениси, в Еретрия, на Вулиагмени, незаконно пряко възложени проекти, нагласени конкурси за снабдители, ремонти на вили и строежи на басейни. Това е отчетът за дейността през последните години на 84 висшестоящи служители в държавната организация Гръцки пощи, за които главният комисар на държавата Георгиос Схионакиотис ще поиска да бъдат щателно проверени сметките им за периода 2004-2009 г.

Целта е да бъде проверено имуществото – недвижими имоти, движимо имущество, участие във фирми, банкови сметки, на гръцките пощенски „златни момчета и момичета”. Заместник-министърът на транспорта, инфраструктурата и мрежите Никос Сифунакис поиска заклетите счетоводители да разнищят финансовите отчети на Гръцките пощи, тъй като обвиненията са доста сериозни. Новият директор на пощите Панос Вурнас разкри за вестник „Вима”, че вече е уволнен един от директорите и в най-скоро време случаят ще бъде на бюрото на прокурора. „От първия момент, в който поехме управлението разбрахме, че нещо не е както трябва в Гръцките пощи. Как е възможно от 7 млн. евро печалба, които представя организацията за 2004 г. през 2009 г. пощите да са на червено с 37 млн. евро?!” заявява г-н Вурнас.

„Греховете” на гръцките пощи нямат край, както излиза от документа, който изпрати министерство на финансите и изисква контрол заради обвинения за:

 

* 100 млн. евро за конкурси обявени от Гръцките пощи, от които няма нито един приключен проект

* Хибридната поща на Siemens, която е дадена без конкурс, с искане да бъде проверена дали изобщо е започнала да функционира

* За ролята на съпруг на служител в Гръцките пощи, който е бил назначен в Комисията за доставките и е бил бивш служител на Siemens.

* За парите, които са отпуснати за проекта „Общество на информацията” и дали изобщо е бил провеждан конкурс

 

От документа, чрез който се иска да бъде направена ревизия, излиза, че съществуват „десетки двойно платени фактури за горива и за несъществуващи пътувания”. Също така се иска отчет за това каква сума е отишла за „ремонт на къщи, за лични празници, партита, козметика, пътувания и разходи за семейни ваканции и пътувания.”

Петте въпроси, които поставя Контролната комисия са:

 

1. Как изведнъж от 7 млн. евро печалба, след смяната на правителството Гръцките пощи отбелязват, че са на минус с 37 млн. евро.

2. Какви са били заплатите на 80 golden boys и golden girls и каква дейност е изпълнявал всеки един от тях

3. Дали е имало заплати, които са били по-високи от тази на председателя и колко пари ще трябва да бъдат върнати

4. Какво се е случило с резерва от 60 млн. евро

5. Колко са стрували на данъкоплатците десетките, както е написано в обвинението, празнувания в заведения и в луксозни хотели.

 

Категории: Актуално пощи скандал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus