Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оптимизмът за гръцкия туризъм е силно преувеличен

02 Септември 2013 / 14:09:08  Анастасия Балездрова
1707 прочитания

В началото на август една публикация на екскурзоводка в гръцките социални мрежи предизвика бурни дискусии. В текста тя описваше как хиляди туристи, чакат с часове около касите на входа на Акропола под палещото слънце за да посетят археологичния обект.

Преди седмица въпросът за струпването на голям брой туристи бе поставен отново, но този път на ниво отговорни институции. Министърът на културата Панос Панайотопулос свика заседание, на което бе сформирана комисия, чиято задача ще бъде да разреши проблемите, свързани с достъпа на посетителите до Акропола. В комисията участват представители на Асоциацията на собствениците на круизни кораби и други корабоплавателни организации. Противно на очакванията синдикатът на пазачите на археологичните обекти в Гърция не взе участие в заседанието и в гневно съобщение, което бе публикувано в електронната страница на организацията заяви, че не е бил поканен. “Въпреки това ще участваме във всеки опит за решаването на проблемите, които занимават заетите в сферата на туризма, стига те да са сериозни и отговорни”.

снимка: cultureandheritge.blogspot.com

Всичко това се случва в момент, когато туристическият сезон е към края си, а според правителството посетителите на Гърция ще надхвърлят 17 милиона души. GRReporter потърси мнението на хората, които се намират най-близо до туристите и в много случаи вършат неща, които не влизат в професионалните им задължения, за да им услужат и помогнат.

“Проблемът не е нов, той съществува от години. Но сега става още по-осезаем, тъй като броят на круизните кораби расте и най-вече поради факта, че повечето от тях акостират на гръцките пристанища по едно и също време. Подобна е ситуацията и на остров Санторини например, където посетителите сформират огромни опашки пред лифта, с който достигат до селището. В Атина нещата са по-видими, защото Акрополът е витрината на Гърция”, заяви за GRReporter заместник-председателят на Асоциацията на екскурзоводите Критон Пиперас.

Той е песимист по отношение на сформирането на комисията, понеже “такива комисии се създават често, но не виждаме никакви резултати от това. Би било добре в тях да участват и хората, които се сблъскват с проблема. Би било добре да се чуе мнението на екскурзоводите и пазачите на археологическите обекти, защото никога до днес не са ни го поискали”.

Критон Пиперас заяви, че екскурзоводите имат конкретни предложения. “Едно от тях е да се координират круизните кораби и посещенията на Акропола да се осъществяват в определен час, както стават в музея на Акропола. Едно реално решение е отварянето на друг изход, защото на практика проблемът е концентрацията на голям брой посетители на входа, който е и изход”. Той допълни също, че туристите си тръгват от Акропола по една тясна и отвесна пътека, преминаването по която е доста опасно поради липсата на парапет. “Алармираме за това от години, но никой не ни чува. Опасявам се, че първо ще станем свидетели на инцидент и едва тогава ще се занимаем с проблема. Въпросът е да не стигнем до там”.

 

Заместник-председателят на Асоциацията на екскурзоводите не смята, че тази година посетителите са повече на брой. “Както вече казах, когато на пристанището в Пирея акостират 5-7 кораба по едно и също време, е съвсем нормално Акрополът да се препълни. Това е нещо, което се случва през последните пет години. Забавянето се дължи и на новите апарати за заверка на билетите. Те не са подходящи за работа на открито и са малко на брой. Освен това посетителите трябва да дадат билета на служителите на входа, които ги заверяват и това забавя нещата. Апаратите бяха монтирани поне три години преди да започнат да функционират, в резултат на което проблемите започнаха от първия момент. Единственото решение е да бъдат сменени”.

 

 

Според Критон Пиперас спряганото в гръцките медии повишение на броя на туристите тази година е нереално. “Ако броим всички намиращи се на един круизен кораб, сред които и персонала, и хората, които не слизат на пристанището, тогава сметките ни не са точни. Друга категория, която не следва да бъде смятана са групите туристи, които посещават хотелите all inclusive и не харчат нито евро извън тях. Личното ми мнение е, че не трябва да говорим за бройки, а за качество на туристите. Гърция трябва да се цели именно там. В замяна на това екскурзиите до различни обекти извън Атина с автобус са намалели до минимум и единственото, което остана са круизните кораби. Но това е туризъм тип “супермаркет” и Гърция не би следвало да го следва. Круизите са подходящи за дестинации, които не предлагат нищо повече от това. В Гърция имаме много интересни обекти, които все още остават неоползотворени”.

Сред проблемите, които остават нерешени с години Критон Пиперас изброи:

- Факта, че много обекти затварят в 15:00, като археологическия обект и музея в древен Коринт.

- Подновяваната всяка година дискусия за броя на пазачите на археологическите обекти.

Категории: Икономика туризъм Акропол посетители круизен туризъм археологичесни обекти екскурзоводи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus