Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Операция "Копие"

30 Август 2013 / 12:08:18  GRReporter
1075 прочитания

Щабът на Гръцката полиция изглежда решен да „картотекира” входовете на вълната нелегални имигранти в страната, като за целта от 1 септември ще започне изпълнението на плана „Копие”, се казва в разследване на електронното издание zougla.gr.

Става дума за полицейска операция, която ще продължи 12 месеца и предвижда засилени проверки на чуждестранни граждани. Според източници операцията ще се проведе в Атина, Континентална Гърция, и в областите Тесалия, Западна и Централна Македония.

Полицейски източници посочват, че в рамките на плана ще бъдат извършвани организирани проверки с цел локализирането както на нелегалните имигранти, така и на трафикантите.

«Във всички области ще се обърне специално внимание на ключови транспортни точки. Ще се извършват проверки във влакове, жп гари, автогари, на магистрала „Егнатия Одос” и на други места», отбелязват те.

Залагат на анализа

Целта на плана е координация на полицейските служби, за да може операцията да се отличава от предишни подобни на нея с ефективната си борба с вторичните имигрантски потоци.

Предвид факта, че имигрантските потоци имат различни характеристики в различните региони, анализът на данните, събрани при проверките, ще се използва за определяне на характера и вида мерки, които ще бъдат взети.

Т.е. мерките, които ще се вземат и евентуалните промени в операцията ще се извършват съгласно изводите, които ще се получават при обработката на данните.

Базата данни

Както обясняват източници от Гръцката полиция, събираните данни ще бъдат вкарвани в една online база данни, която ще се съхранява в Щаба, и чрез нея ще бъдат анализирани имигрантските потоци.

По-конкретно ще се регистрира и ще се проследява развитието на потоците, с крайна цел оценка и оптимизация на начина на действие.

«Когато бъде заловен един нелегален имигрант той вече няма просто да бъде задържан. Ще има квалифицирани специалисти, които ще се занимават с идентификацията му. По-конкретно ще се издирва страната, от която е дошъл, парите, които е платил на трафикантите, за да мине границата, и начина, по който е влязъл в страната. После всички данни ще бъдат вкарвани в системата. Обработката и оценката на данните ще помогне много при полицейските операции. Ще се извършва пълен анализ и обработка на данните. По този начин ще знаем във всеки един момент къде имаме имигрантски потоци, за да се намесим незабавно», обясняват компетентни източници.

Подсилване на службите

За да може обаче планът да бъде приложен и да се увенчае с успех, трябва да бъдат подсилени значително службите за гранична охрана (където ги има), като тези в областите Тесалия и Еврос, както и в столицата Атина, са на първо място.

Тъй като обаче в доста райони няма достатъчно сили поради преместването на служители, в играта ще трябва да влязат и униформени, които служат в полицейските участъци и силите за сигурност.

«Там, където няма служби за гранична охрана ще си сътрудничим с полицаите от местните участъци и силите за сигурност, които ще участват в проверки и блокади. Целта е в даден момент планът да функционира на територията на цяла Гърция, т.е. да се създаде национален план за борба с нелегалната имиграция», посочват същите източници.

От електронното издание zougla.gr са се свързали с председателя на Общогръцкия съюз за гранична охрана Панайотис Харелас. Той отбелязва, че става въпрос за един план, който се очаква да помогне значително в борбата с нелегалната имиграция.

«След две години и непрекъснат натиск от страна на Съюза за един цялостен план за действие и борба с нелегалната имиграция, Щабът на полицията изготви плана „Копие”, с който сме съгласни. Подчертавали сме неведнъж трите начина за справяне с проблема – центрове за настаняване, защита на границите, и увеличаване на проверките. Виждаме, че сега и третият елемент се реализира. Анализът на данните, които ще бъдат вкарвани в базата данни ще могат да насочват полицейските сили към потоците нелегални имигранти и трафикантите, така че проблемът да бъде решен», допълва Харелас.

 

 

Категории: полицейска операция нелегални имигранти трафик
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus