Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Операция „Ескобар”

27 Декември 2013 / 12:12:31  GRReporter
1516 прочитания

Четирима грузинци, членове на мафиотска организация, бяха арестувани след успешна операция на гръцката полиция в Ореокастро. Полицейското разследване е извършени с участието на въоръжени полицаи от Групата за превенция и предотвратяване на престъпността в хотел в централната част на Ореокастро, както и в жилищата на замесените вчера сутринта.

У задържаните са открити 9 оръжия и паспорти от различни държави, проучва се връзката им с осъдения им сънародник, който е характеризиран от международните полицейски сили като „Европейския Ескобар”. Оръжията се проверяват от криминалната лаборатория, за да се установи дали са използвани в миналото. Полицейски източници заявиха за сайта zougla.gr, че разследването е в развитие и вероятно ще има и нови арести.

Един от четиримата задържани е осъден миналото лято на  8 години затвор заедно с 52-годишния Лаша Шушанашвили, който от своя страна е осъден на 14 години  за участие в престъпна организация, разпростряла се в цяла южна Европа, с първоначален център в Испания, а по-късно-в Солун. Грузинецът, арестуван вчера в Солун, е определян като дясна ръка на Шушанашвили, и е обвинен, че е плащал хотела му в Атина и че му е служил като шофьор при различни пътувания в Гърция. Не се е явил в съда, където е осъден и от тогава е бил издирван. Според вестник „Македония” до момента не е изяснено на кое ниво са действали останалите трима грузинци, но полицейските власти ги свързват с участие в мафиотски организации.

Пътят на Шушанашвили

Според информациите, арестуваните са действали в сянката на 52-годишния Шушанашвили, който е високо в списъка на членове на грузинската мафия, както твърдят  европейските полицейски органи. В действителност, след катаклизмите в подобни организации в Русия, се смята че той се е изкачил в йерархията, въпреки че е затворник.

Лаша Шушанашвили, който е бил наречен „мазнината”, беше арестуван в голям хотел в Атина през януари 2012, след европейска заповед за арест, издадена от испанските власти.

Категории: Лаша Шушанашвили грузински мафиоти арест операция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus