Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опасността от фалит сля Aegean и Olympic air

25 Октомври 2012 / 17:10:32  Виктория Миндова
1026 прочитания

Нуждата от оцеляване на гръцкия въздушен транспорт налага сливането на двете най-големи местни компании, обясни на пресконференция вицепрезидентът на Aegean Евтихиос Василакис. “Може да сме най-големите на гръцкия пазар, но сме изключително малки, за да се състезаваме на външния пазар”, подчерта Василакис. Той обясни, че чуждестранните пътници, които пристигат в Атина в последните три години са спаднали с 22%.

“Наблюдаваме спад в пристигащите в Атина и леко увеличение на пътническия поток директно към островите на страната. Той обаче не е достатъчен, за да покрие разликата в общото намаление на пътниците, които искат да избегнат столицата”. Общо пътническият поток от 2009 насам е спаднал с 30%. Лошата картина, която представя гръцката столица с постоянните стачки, размирици и западането на историческия център на Атина кара туристите да се преориантират. Те искат да посетят гръцките острови и търсят начин да избегнат свързващия полет от чужбина с престой в Атина, за да достигнат до желания остров.

Василакис подчерта, че сливането ще помогне на повишението на пътническия поток от чужбина. Досега външните и вътрешните полети бяха разпределени между Aegean и Olympic air. Сега обединената компания ще има възможност да предлага пакети от Париж, Лондон или Берлин към острови, което ще направи гръцкият превозвач по-конкурентен от чуждестранните си конкурентни.

Засега гръцките авиокомпании превозват само 16% от пристигащите от чужбина туристи. Останалите 84% се поемат от външни компании, които изпълняват полети до гръцката столица. “Разбирате, че печалбата, данъците и други ползи не остават в Гърция”, поясни Василакис. Той подчерта, че за десет години Aegean е платил за данъци, такси и социални вноски 1,2 милиарда евро, а за 2011 платеното към държавата достига 1,7 милиона евро.

За сравнение той даде  пример с турските авиолинии, които държат 68% от пристигащите чуждестранни туристи, което носи много по-големи приходи както за компанията, така и за държавата. В същото време летищните такси на истанбулското летище са почти три пъти по-евтини от тези на атинското “Елевтерос Венизелос”.

В момента външните полети за и към всички гръцки летища имат оборот 3,5 милиарда евро. Вътрешните полети от друга страна, при които Aegean и Olympic air са по-силни създават оборот не по-голям от 240 милиона евро. “Разбирате, че нашата цел е да се установим в по-голяма степен на пазара на външните полети, вместо да търсим и инвестираме на малкия местен пазар, който продължава да се свива в състояние на рецесия. Ако иска една компания да бъде устойчива, то тя трябва да намери начин да се установи по-широко на външния пазар”, подчерта Василакис. Това е и основната мисъл зад сливането на двете авиодружества, настоява вицепрезидентът.

Ако сливането не се осъществи, Василакис заяви, че това може да бъде края на Olympic air, а Aegean в най-добрия случай ще стане два пъти по-малка. Той подчерта, че цените на голяма част от билетите без да се смятат летищните такси са спаднали с 25% от 2009 насам, а цената на горивата и данъчната тежест се е увеличила с 35%. “В последните три години компаниите работят на загуба. Обединението е въпрос на оцеляване”.

Ако сделката бъде одобрена от гръцките и европейски органи по надзор на конкурентоспособността, сливането ще приключи след пет до седем месеца, казват от Aegean.

Категории: ИкономикаКомпании Aegean Olympic Air сливане фалит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus