Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Olivier Blanchard: Икономическите реформи ще бъдат изключително болезнени за Гърция

24 Февруари 2010 / 12:02:57  GRReporter
1690 прочитания

„Изключително болезнена”ще се окаже  строгата финансова дисциплина, която Гърция трябва да следва за следващите 10 до 20 години. Мерките за съкращаване на държавния дефицит и намаляване на външния дълг ще доведат до остри обществено-социални промени, за да се гарантира финансовата стабилност на страната. Това е мнението на Оливие Бланшар главен  икономист на Международния валутен фонд (МВФ), който смята, че високата задлъжнялост на страните от Еврозоната (и основно Гърция) ще удължи периода за излизане от рецесията. Според Бланшар възстановяването на нормалния икономически ритъм в тези случаи е много по-лесно при държави с девалвираща валута.

 „Страните, в които няма възможност за девалвация, затягането на мерките ще е изключително болезнено” и то дълъг период от време, е категоричен икономистът. В краткосрочен план страните с висок дефицит ще имат нисък или отрицателен икономически ръст. Това ще доведе неизбежно до съкращения в разходната политика на страната. Първата „жертва” ще бъде неизбежно размерът на заплатите, като стъпка към възстановяването на конкурентоспособността.

В контекста на тези промени са и  мерките на социалистическото правителство за намаляване на добавките към заплатите на държавните служители с 10% до 20%, в зависимост от размера на заплатата. След първоначалните изчисления стана ясно, че гръцкото правителство трябва да икономиса допълнително около 3,5 милиарда евро за достигане на целите на Програмата за стабилност и развитие. В същото време цената на парите/инвестициите за развиване на конкурентоспособността на страната е висока. Лихвените проценти в Гърция не могат да спаднат, за да спомогнат за увеличаване на ликвидността в страната, защото са определени от Европейската централна банка (ЕЦБ). Така Гърция остава с единствения избор да въведе серия от допълнителни съкращения независимо, че се намира в дълбока рецесия.

Според Оливие Бланшар, ако правителствата не са поддържали изкуствено ниско ниво на инфлация и ниски лихвени проценти в „добрите времена”, днес нямаше да се налага да се прилагат допълнителни рестриктивни мерки за икономическо възстановяване.

Категории: ИкономикаПазариПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus