Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Олимпийският стадион Панатинайкос отвори вратите си за посетители

15 Април 2010 / 17:04:59  Емануела Карастоянова
2580 прочитания

„Днешният ден е много повече от един необикновен ден – той е сбъдване на моите мечти и на мечтите на Гръцкия олимпийски комитет.” С тези думи Спирос Капралас - Президентът на Гръцкия олимпийски комитет коментира на пресконференция полагането на ново начало в историята на стадион Панатинайкос – отварянето му за посещения на гърци и туристи от цял свят. „Днес се върнахме векове назад в миналото и отворихме кълбото на историята на стадион Панатинайкос, който е свързан неразривно с историята на Атина” – каза пред журналисти Капралас.

На официалната церемония по отварянето на стадион Панатинайкос за посетители присъстваше и www.grreporter.info.  

Пред журналисти г-н Капралас не скри огромната си радост и удовлетворение от постигнатото. Както самият той каза отварянето на  Калимармаро за посетители беше една от основните цели, която си беше поставил още от  началото на мандата си (февруари 2009 година).  С тази стъпка той цели да съживи традицията и културата на древна Атина и да вдъхне живот на един от нейните най-големи символи – олимпийския стадион Панатинайкос. Стадионът е символ не само на културата и спорта в древна Гърция, но и на стойностите свързани с тях. Именно той е люлката на олимпийските игри и идеята за спорта.

Г-н Капралас не се поколеба да разкаже за личното си отношение към съдбата на Калимармаро. Той сподели за чувството си за непримиримост, което го е съпровождало години наред при вида на гръцки и чуждестранни туристи, които се опитват да почувстват истинския дух на историята и да го запечатат във фотообективите си... подпряни на ограда, далече от стадиона. Тази непримиримост е станала и главен двигател в съвсем нелесната  борба за отваряне на културния паметник за посетители.

За да стане мястото достъпно за посетители организаторите са извършили и продължават да извършват многобройни реформи. В момента вече е отворен мини-барът до входа на стадиона, който за Олимпийските игри през 2004 година беше затворен. Сред най-близките планове на Олимпийския комитет е и отварянето на сувенирен магазин. Най-важното събитие обаче, което се очаква с нетърпение е отварянето на Музей на Олимпийските игри от 1896 година.

Трогателното завръщане към историята на гръцкия народ е вече реалност. От днес Калимармаро е достъпен за посетители. Входът за обикновени посетители е 3 евро, за студенти 1,50 евро, а за ученици е безплатен. Посетителите ще получават аудио-гидове с информация за културния паметник на 9 езика -  английски, гръцки, френски, немски, испански, арабски, руски, китайски и японски. От аудио-гида те могат да научат за 12 най-характерни места на стадиона, за историята, за архитектурата и за ролята, която е играл във важни моменти от спортния и културния живот на Гърция. Аудио-гидовете дават информация  и за изключителната роля на Олимпийските игри, с които стадион Панатинайкос е тясно свързан. През 1896 година тук са организирани първите съвременни Олимпийски игри, а през 2004 година тук и е финалът на маратона.

Днес стадионът Панатинайкос се намира в сърцето на гръцката столица. Векове наред атлети  мерят  силите си тук. Началото на паметника датира от 4 век преди Христос, когато по времето на владетеля Ликургос в рамките на благоустройството на града е дадена заповед за построяване на стадион.  Мястото, на което днес се намира стадионът още тогава е оценено като идеално. И така, Панатинайкос е използван за първи път през 330/329 година преди Христос за състезания по атлетика (преди това състезанията са се провеждали на юг от Атина).

Провеждането на съвременните олимпийски игри става по идея на френския барон Pierre de Coubertin, организатор на Международния Спортен Конгрес в Париж през 1894 година. Стадион Панатинайкос  е реконструиран като за сторежа му е използван  мрамор от хълма Пендели в Атина.  Видът и архитектурата му напълно предават вида на стадиона от 2 век след Христос .

През 1896 година тук се провеждат и първите съвременни олимпийски игри. Победител в маратона – една от най-популярните древни дисциплини  става гъркът Спирос Луис.

 Днес Панатинайкос побира над 68 хиляди души.

 

Работно време:

 март - октомври 08:00 - 19:00

ноември - февруари 08:00 - 17:00

Тел. +30 210 7522985-6

Категории: Олимпийски стадион Панатинайкос Калимармаро Спирос Капралас Гръцки олимпийски комитет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus