Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Окото на Google с взор към недкларираните басейни

27 Март 2010 / 12:03:16  GRReporter
2174 прочитания

Google Εarth ще използва Министерство на финансите в опита да се пребори с укриването на данъци. Екип от 15 ревизори се е заел със задачата да сканира цяла Гърция и да открие чрез сателит басейни, вили, недвижими имоти, които след това ще засече с данъчните декларации на данъкоплатците.

„Големият брат” за укритите басейни, незаконно построените вили и големите имоти вече действа и е открил басейни, които или не са декларирани от техните собственици или са декларирани, но като по-малки по размер. Собствениците ще бъдат привикани за необходимите уточнения. Проучването на финансовите инспектори се е насочило най-вече към скъпарските райони на северните и южните предградия на столицата, но и към островите, където луксозните вили изникват всяка година като гъби, а техните собственици остават непознати или пък са познати, които декларират иначе мижави доходи.

„Ние сме готови да използваме всички средства, дори и Google, за да се справим с укриването на данъци” заяви за вестник "Вима" главният секретар на Министерство на финансите Димитрис Георгакопулос. „Всички, които имат басейни и не са ги декларирали ще трябва да се притеснят” подчерта г-н Георгакопулос. В битката за улов на недкларирани имоти данъчните използват и интернет – миналата седмица екипът на Министерство на финансите заедно с техни колеги от Министерство за защита на гражданина откриха сайтове, по които се разпространяват неверни новини, които казват, че в Гърция вече се „секат” драхми и второ, дават съвети как могат заинтересованите да трансферират пари в Кипър и дори за това как да прехвърлят седалището на offshore фирмите си от Гърция в Кипър, след като според новия закон за данъците, offshore фирмите ще бъдат облагани с данък от 15% отсега нататък. Редакторите на сайтовете ще бъдат изпратени към прокуратурата, както заяви г-н Георгакопулос.

В борбата си срещу укриването на данъци Министерство на финансите извършва дори телефонни проучвания! Според източници от министерството данъчните се обаждат на съседите на данъкоплатците, които са набелязали, че може би укриват данъци, и им искат сведения за фирмите, за автомобилните сервизи и а дребния бизнес. Това се прави, защото телефонната централа с трицифрен номер, на която гражданите могат да се обаждат и да подават оплаквания за укриване на данъци, не е довела до желаните резултати. Служители на фирми за басейни или собственици на басейни вече са осведомили данъчните за това колко струва един бесейн, колко струва поддръжката и т.н.

Категории: Актуално данъци ревизори офшор компании басейни острови
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus