Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Огромни подкупи в Министерството на отбраната

15 Декември 2013 / 15:12:34  GRReporter
1054 прочитания

Полицията арестува бившият главен секретар по въоръжаването Андонис Кандас по заповед на следователя Гавриил Малис. Кандас наследи Янис Сбокос на поста и е обвинен за подкупи в размер на милиони евро за доставката на електронни системи за подводници от фирма Атлас, както и за пране на мръсни пари. Според информациите, задържан е в Главна дирекция на полицията, и има срок до вторник да даде показания.

Според документа на Агенцията за борба с прането на мръсни пари, открита е сметка в банка в Сингапур, със сумата от 13,5 милиона евро, принадлежаща на офшорна фирма, чиито разпоредител е Андонис Кандас.

 

Според обвинителния акт , заедно с германците Миленбек  и Хаун и бившият шеф на гръцките корабостроителници Сотирис Емануил е създадена престъпна организация, а рушветите, получени от нея  достигат  астрономически суми от милиони евро. Това е вторият път, когато е арестуван Кандас . Той е обвиняем и по друго дело, свързано с превъоръжаването, след като е открит превод към сметката му в швейцарска банка в размер на 500 000 евро.  По това дело той е дал показания пред следователя Малис и е освободен под гаранция от 500 000 евро.

Андонис Кандас се е намирал малко по-ниско е йерархията на министерството от Янис Сбокос, който беше осъден неотдавна по делото срещу Акис Цохадзопулос, а е замесен и в други случаи. През миналия септември Кандас беше арестуван по нареждане на следователя срещу корупцията Георгулеас заради сумата от 500 000 евро и с обвинения във връзка с програмата за превъоръжаване „Ермис 2”, отнасяща се до системата за комуникации на армията.

Кандас е освободен под гаранция след показанията му за пряко съучастие в измяна на  бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос, по обвинения в корупция във връзка с договора за модернизация на телекомуникациите  на армията, подписан през  септември 1999, когато Цохадзопулос е министър на отбраната.

Кандас е обвинен освен за подкупи, за узаконяване на приходи от незаконна дейност, и за пряко съучастие в измяна, заради договора със Сименс за комуникациите на армията.  В обвинителния акт се споменава, че Кандас е получил 500 000 евро от неизвестен представител на Сименс, които са прехвърлени чрез Продромос Мавидис и с поредничеството на банкера Освалд.

Категории: Министерството на отбраната подкупи пране на мръсни пари подводници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus