Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Огромни печалби от ... босилек и розмарин

24 Ноември 2013 / 15:11:36  GRReporter
12417 прочитания

Оказва се, че отглеждането на  розмарин и босилек предоставя големи възможности за печалба, а ако то се извърша по биологичен начин- печалбата е двойна. Според закона за развитие, желаещите да се занимават с това, както и онези, които вече го правят, имат възможност да бъдат дотирани с до 50% за инвестиционните планове, отнасящи се до обработката на продукти за производство на етерични масла

Използвайки новия  закон за развитие, който ще бъде "отворен" за нови заявления до края на октомври, групи производители могат да работят заедно, за да създадат фирми с цел създаването на преработвателни единици  за преработка на ароматни и медицински растения за производство на етерични масла.

Розмарин и босилек са две култури без особени изисквания  и адаптирани към средиземноморския климат, и могат да се използват бедни райони. Почвата и климатичните условия в Гърция са особено подходящи за  билките, които дават отлични качествени продукти. Приходите, в съответствие с добивите на една биологична плантация с двете билки, може да достигне до 2000 евро за декар. Отглеждането на били в Гърция не е непознато, но през последните години нараства, предлагайки алтернатива в земеделието, както и в обработката.

Двойна печалба при биологично отглеждане

Годишният добив при отглеждането на босилек достига 400 кг. сушени листа   и приходите от декар на годишна база могат да достигнат 800 евро, а при биологично земеделие- до 1500-2000 евро. Сортът, който се отглежда в Гърция е citriodora, с големи листа и силен аромат.  Затова се отглежда за производството на сухо вещество, както и на етерично масло. Босилекът е едногодишно растение, достига 20-80 см височина според сорта. Има и многогодишни сортове. Отглежда се в различни райони, които може да са по-топли или по- студени. Умереният климат е най-подходящ.

Наторяване

  • Биологично отглеждане: количества, необходими за производството на 500 кг сухо вещество от декар са 9,6 кг азот, 2,8 кг фосфор, 11,6 кг калий, 1,6 кг магнезий.

С добавянето през есента на около 1200 кг органично вещество, 3 кг фосфат и 20 кг калиев сулфат, според анализите на почвата се покриват нуждите от азот, фосфор, калий и магнезий.

  • Традиционно отглеждане: Според експериментални данни, торенето с 30 кг амониев фосфат, е достатъчно за растежа на растенията

Босилекът изисква много вода и напояване на равни интервали. Честотата зависи от вида почва. През горещите дни трябва да се полива всеки втори ден.

Производство на сухо вещество и на етерични масла

Прибирането на реколтата се извършва по два начина:

  • чрез отрязване на растенията на височина 10 cм от земята.  В този случай се извършват 3,4 събирания годишно и продукцията се използват за сушене и производство на сухо вещество
  • Чрез събиране само на цъфтящите върхове, когато са в пълен разцвет. В този случай се извършват  6-7 събирания и продукцията се използва за дестилация и производство на етерични масла

Изсушаването става в проветриви помещения или в специални сушилни. Производството на етерични масла се извършва в дестилерии като онези за мента и други растения. От 2000 кг листна маса на декар се получават около 400-500 кг сухо вещество.

Използва се като отвара (пресен и сухи,  в салати и като етерично масло в парфюмерията, производството на алкохол, консервиране, производството на лекарства  и сапуни.

Ниска цена, високи приходи 

При биологичното отглеждане на розмарина печалбата е почти тройна, а приходите на декар на годишна база могат да стигнат до 1800 евро. Инвестицията преди началото на отглеждането на розмарин 350-400 евро на декар, а отглеждането е многогодишно и продължава 12-18 години.

Със средно производство на 250-350 кг на декар сухо вещество, отглеждането на розмарин може да даде приходи при биологично отглеждане повече от 1500 до 1800 евро на декар, докато при конвенционалното отглеждане- до 500-700 еврона декар.

Розмаринът може да се отглежда  в топъл и по-студен климат. Що се отнася до надморската височина - до 600 метра. Розмаринът се размножава главно чрез резници от върха с дължина от около 10 см. За да получат корени се поставят в смес от органични вещества и пясък ( 1:1). Преди да ги поставите в субстрата, премахнете всички листа с изключение на тези на върха. Поставянето на резниците в разсадника може да бъде направено през цялата година и времето за вкореняване, в зависимост от сезона, варира - 2-4 месеца . Най-доброто време на поставяне на резниците е пролетта. Освен резници, използват се и издънки, засадени в през пролетта.

Наторяване

  • Биологично отглеждане: количествата, необходими за производството на 450 кг сухо вещество от декар са 7,1 кг азот, 2,2 кг фосфор, 10,8 кг калий, 1,6 кг магнезий

Според изискванията за биологично земеделие, нуждите на розмарина се покриват с добавянето на 800 кг органично вещество на декар през есента,  3 кг фосфати, 15 кг калиев сулфат.

Категории: босилек розмарин биологично земеделие етерични масла
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus