Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Огнеборците искат строги наказания за подпалвачите

16 Юли 2013 / 18:07:45  GRReporter
952 прочитания

„Дойде моментът да приложим нулева толерантност като догма за организирана и стабилна национална политика срещу умишлените пожари”, пише в статия, която публикува в личния си сайт председателят на Асоциацията на офицерите от Противопожарната служба Янис Стамулис.

Той твърди, че за тази цел е необходима промяна на отношението към подпалвачите и по-конкретно те да бъдат арестувани и наказателното гонение срещу тях да започва незабавно. „В противен случай им позволяваме да поставят нов пожар”, пише огнеборецът.

Според Стамулис в много голям процент от пожарите не е била установена причината и виновникът за тях. В същото време за девет от всеки 10 пожара е виновен човекът.

„Извън проблемите, с които се сблъскваме в превенцията и потушаването на пожарите, един много сериозен въпрос е ръката, която дава искрата за започването на един пожар. И това защото в мнозинството от случаите виновниците за пожарите са хората, независимо дали са го направили нарочно или неумишлено. А след толкова много щети, мисля, че дори и недоглеждането трябва да се смята за тежка криминална проява. Доброто отношение към справедливостта налага да бъдат посочени и наказани всички онези, които горят страната по една или друга причина”.

Въпреки кампаниите на Противопожарната служба и мащабните летни пожари в Гърция, пожарникарите се сблъскват почти всекидневно с хора, които извършват различни дейности или просто палят скари или хвърлят неизгасени цигари в горски райони. Това показва, че голяма част от тях просто не прилагат съветите за предпазване от пожар.

Данните от Противопожарната служба са показателни. През първите пет месеца на годината са избухнали 8 593 пожара на територията на цялата страна, в градски, земеделски и горски региони. За 5 759 случая са били заведени досъдебни преписки.

6 098  от пожарите са били в градове, а 4 099 от 5 759 разследвани случая също засягат пожари в населени места. От общо 89 осъдени по експресната процедура 55 са били признати за виновни за поставянето на пожари в земеделски и госрки райони, а 34 – в градове. Десет от 55 – те души са били обвинени за предумишлен палеж, а 45 – за непредумишлен. Респективно в случаите на пожари в градска среда 26 са били осъдени за предизвикване на умишлен палеж и само 8 – за поставяне на пожар по недоглеждане.

Миналата година в Гърция са били регистрирани 26 339 пожара, от които 14 991 са били в населени места. Били са заведени 19 354 досъдебни преписки, като в 10 896 от случаите отново става дума за градски пожари.

За тях са били обвинени 807 души, от които 658 за непредумишлено предизвикване на пожар, 149 – за предумишлено, а 215 са били отведени пред съда за експресно разглеждане на дела. 462 души са били обвинени за палежи в градски райони и 345 – в земеделски и горски.

Днес службата за борба с палежите залови поредния подпалвач. Става дума за 37-годишен грък, който се смята за виновник за пожар в горски регион до град Ираклио в Крит в неделя. Вчера членове на службата заловиха една 55-годишна жена с обвинението, че е предизвикала пожар в района на Мегара до Атина.

По-рано днес избухна пожар в регион, изпълнен със сухи треви в крайнорското селище Схиниас до Атина. В погасяването му участваха 25 огнеборци и 11 пожарни коли.

Категории: Криминална хроника пожари подпалвачи Противопожарна служба криминално гонение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus