Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Очаква се руското зърнено ембарго да повиши цената на гръцкия хляб

16 Август 2010 / 20:08:47  GRReporter
1707 прочитания

Анастасия Балездрова
    Временната забрана за износ на зърнени култури и брашно, която Русия наложи до края на годината се очаква да предизвика увеличение на цената на брашното на гръцкия пазар. Решението на руското правителство предизвика паника на международните стокови борси и изстреля цената на пшеницата до най-високото ниво за тази година.
    „Неизбежни са увеличенията на цените в гръцкия пазар на брашно” заяви Димитрис Халацоглу, председател на гръцкия съюз на производителите на брашно. Според него обаче наложеното от Русия ембарго е предтекст, който предизквика рязко покачване на цените както на световния, така и на гръцкия пазар. „Смятам, че в този период не трябва на има увеличение, поне що се отнася до вътрешния пазар. Но търговците, които имат зърнени запаси в силозите си, го правят” спомена представителят на производителите на брашно и добави, че цената, която производителите получават е наистина ниска и възлиза на 0,12 евро/килограм пшеница. На тази цена са закупени и споменатите вече запаси, но веднага след обявяването на руското ембарго цената е скочила на 0,22 евро/килограм, а някои от страните-производителки – Русия, Германия, Франция и Унгария – вече продават дори миналогодишната си продукция за 0,28 евро/килограм.
    Що се отнася до Гърция, поради липса на място и по финансови причини мелниците не могат да складират големи количества пшеница. Това е и причината някои търговци на брашно да повишат цените с 20%-25% още днес, а това неминуемо ще причини покачване на цената на хляба и други стоки за ежедневна употреба. Увеличението се очаква да е от порядъка на поне 30%.
    Търговците твърдят, че след огромното покачване на цените на зърнените култури по време на хранителната криза през 2008 г., когато цената беше достигнала до 0,50 евро/килограм, е последвал спад, който е достигнал най-ниската цена за последните 10 години. Факт е обаче, че този спад не се отрази на цената на хляба.
Както GRReporter писа преди няколко дни, възможността данък добавена стойност за хранителните продукти да се вдигне от 11% на 23%, всява допълнителен страх за цената на хляба.
    От Съюза на производителите на брашно се надяват, че положението ще се нормализира и че цените ще се върнат към логичните си стойности както за потребителите, така и за производителите на зърнени култури. В съобщението им се споменава също, че „мнения и преценки, които се правят в условия на паника служат на съмнителни интереси и създават негативна пазарна среда”.

Категории: цена на хляба руско ембарго брашно зърнени храниИкономикаБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus