Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Очаква се поредица от терористични атаки в разгара на туристическия сезон

08 Юли 2014 / 17:07:26  GRReporter
767 прочитания

Гръцката полиция се намира в състояние на повишена готовност, поради опасенията от поредица въоръжени нападения и обири през следващите седмици. Според властите част от нападенията може да се осъществят в знак на протест срещу откриването на затвор с най-висока степен на сигурност през септември, както и за да се финансират групите, които водят „партизанска война” в градовете.

Мобилизацията на полицията бе предизвикана от няколко събития. Те са поемането на отговорността за нападението срещу централата на ПАСОК от новопоявилата се организация Революционна самозащита, палежът на автомобила на дипломат от германския „клон” на Конспирацията на огнените ядра, десетки палежи в Гърция, както и очакването за следващия удар от страна на терористите Никос Мазиотис и Христодулос Ксирос. Властите не изключват поредната атака да се осъществи чрез изпращането на колет с бомба или по друг алтернативен начин, както самите терористи обявиха след успешния бомбен атентат в полицейския участък в Итея наскоро. Показателен е фактът, че над 60 на сто от полицаите в Атина са ангажирани в охраняването на потенциални цели на терористите.

От полицията смятат, че организацията Революционна самозащита е „поредната въоръжена група от квартал Ексархия със слаба структура, която цели да извършва ответни нападения”. В същото време припомнят, че това е 10-тата голяма група, която действа през последните месеци. Останалите активни групировки са: Група на народните бойци, Революционна борба, Конспирация на огнените ядра, Борещите се революционни народни сили (които убиха двамата членове на Златна зора през ноември 2013), FAI, Секта на революционерите, Нулева толерантност и Народен обрат. Членовете на последната групировка извършиха атентата в къщата на корабния собственик Никос Цакос през пролетта на 2013 и постави бомба в станцията на метрото в Егалео две години по-рано. Според полицията „поне шест от тези групировки имат връзки със затворници”.

Освен в Гърция те имат членове и в други държави, както стана ясно от палежа на колата на гръцки дипломат в Германия, който бе извършен от Конспирацията на огнените ядра – фракция на нихилистите. „Разбира се, че атентатът не е извършен от гърци, които са пътували до Берлин, за да поставят бомбата. Атентаторите са членове на клон на международното анархистко сътрудничество с местни „ядра”. Не трябва да забравяме, че на 15 март 2014 бе проведен атентат срещу консулството на Чили в Хамбург, а няколко седмици по-рано едно местно анархистко ядро обяви в интернет нападения срещу кулите в Нимбург и опит за атентат в новостроящ се хотел в Берлин. Освен това, когато през април 2014 отново бе извършен палеж в колата на гръцки дипломат в Берлин, отговорността за който бе поета от ядрото „Христос Касимис” на Конспирацията на огнените ядра в манифеста на организацията се посочваше, че той е направен „във връзка с бунт в Амигдалеза – един концентрационен лагер, който се намира на 25 километра на север от Атина, където гръцката държава държи под арест имигранти”. Това показва, че манифестът е написан от германско анархистко ядро”, посочват от полицията пред вестник „То вима”.

Освен това те припомнят, че „през последните две лета имаше поредица от обири на банки във Велестино, Метана, Спецес, Парос и други места. Те бяха извършени от анархисти и не е изключено сценарият да се повтори и тази година”. Както посочват най-„чувствителната” цел са старите клонове на Земеделска банка, където мерките за сигурност са много слаби.

В същото време в гръцкия парламент продължава бурният дебат относно искането на Савас Ксирос от терористичната групировка „17 ноември” да му бъде позволено да излежи присъдата си в дома на родителите си, което основава на тежкото си здравословно състояние.

По-конкретно депутатът от СИРИЗА Вангелис Диамандопулос, който бе предизвикал шум и в миналото с цитати от кръвопролитната Гражданска война отново провокира останалите депутати с думите: „Като свидетели в негова подкрепа се явиха двама депутати от СИРИЗА. Става дума за човек със 70 на сто инвалидност и много здравословни проблеми, част от които са започнали по време на престоя му в затвора. Защо? Защото, докато според конституцията и закона е терорист, той е избрал въоръжената борба”.

Думите му предизвикаха остра реакция от страна на депутатите от Нова демокрация, които бяха скандализирани от факта, че Диамандопулос не смята Ксирос за терорист. След бурния спор той остана непреклонен и допълни: „Гледай ти както казват: „терористи според закона”. Очевидно понеже ако имахме право да дефинираме свободно какво е терорист, вие и една голяма част от населението на Гърция сте абсолютни терористи като се имат предвид мерките за съкращения, които гласувате, човешките животи, които разрушавате и всичко останало, което правите”. 

Категории: Криминална хроника тероризъм нападения анархисти Конспирация на огнените ядра Революционна борба Савас Ксирос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus