Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Очаква се основен ремонт на правителството след Великден

28 Април 2013 / 11:04:21  GRReporter
867 прочитания

Премиерът Андонис Самарас ще се опита да подобри образа на правителството и да постигне по-бърз ритъм при осъществяването на инициативите, водещи страната далече от днешната безизходица.

Случилото се в четвъртък, когато в последния момент бяха оттеглени предложения заради ветото на един от партньорите в правителството, конфликтът заради разпоредбата относно пенсионерите, както и епизодът с госпожа Фотини Скопули, водят до ускоряване на промените. Самият министър-председател, който беше убеден, че може да удължи още малко живота на сегашното правителство, след събитията от четвъртък  е решил веднага  след Великден  да предприеме значителни промени в министерския съвет. Според същите информации Самарас вече има съгласието на Евангелос Венизелос от ПАСОК, а след конфликта Манитакис- Рупакиотис- и на Фотис Кувелис  от Демократичната левица. В четвъртък на правителственото заседание беше оттеглена поправката, внесена от министъра на държавната администрация Андонис Манитакис, която предвиждаше съкращаване на всички пенсионери от държавния сектор. Срещу нея се обяви министърът на правосъдието Андонис Рупакиотис. Близки сътрудници на Самарас потвърждават информацията и поясняват, че обявяването на промените може да стане преди заминаването на премиера за Пекин на 15 май.

Промените ще започнат от Министерството на административната реформа и електронното правителство.  Андонис Манитакис на практика „виси във въздуха”. Той е сочен като единствен виновник за бурята, която се разрази. Сътрудници на премиера са забелязали, че коментирайки интервюто на Рупакиотис пред канала Мега, в което той обяви споменатата поправка за чудовищна, без обаче да посочва поименно Манитакис, самият Самарас е посочил министъра на държавната администрация като отговорен за случилото се .

Освен Манитакис вероятно ще има промени и в Министерството на заетостта, където позициите на  Янис Вруцис са разклатени, както и в политическите ръководства на министерствата на околната среда и здравеопазването,  откъдето ще си тръгнат съответно Евангелос Ливиератос и Андреас Лукурендзос. След случилото се в четвъртък няма да остане в правителството и Фотини Скопули, заместник-министър на здравеопазването. Рокади ще има и в министерството на флота. Отворен е въпросът за разделянето на Министерството на развитието и инфраструктурата . В такъв случай Костис Хадзидакис ще остане министър на развитието, а на инфраструктурата министър ще е Макис Воридис или Кириакос Мицотакис.

Непоклатими изглеждат министрите на финансите и на обществения ред—Янис Стурнарас и Никос Дендиас. Промени не се очакват и в министерствата на външните работи, отбраната и туризма. За места в правителството претендират и Адонис Георгиадис, Василис Кикилиас, Дионисиос Стаменитис,  Милтиадис Варвициотис и Йоанис Плакиотакис от Нова Демокрация, както и Симеон Кедикоглу, Ефи Христофилопулу, Фофи Генимата, Парис Кукулопулос, Янис Маниатис, Одисеас Константинопулос от ПАСОК.  От Демократичната левица вероятни кандидати са Тодорос Маргаритис, Никос Цукалис, Василис Иконому и Димитрис Хадзисократис.

„С хитрост...”

Министърът на правосъдието Андонис Рупакиотис обяви оттеглената законодателна поправка като противоконституционна и за „хитрост”, тъй като на практика тя не засяга само пенсионерите в държавния сектор, а намалява защитата на всички работещи, включително и в частния сектор. Пред телевизия Мега той заяви, че не знае кой е създал това чудовище, оставяйки възможността нейният автор да не е Манитакис. Рупакиотис подчерта, че единственият отговорен за Кодекса по гражданско право е министърът на правосъдието, който обаче не е бил информиран за предлаганите поправки. Той допълни, че сътрудниците му юристи са „вдигнали ръце”, когато са видели предложението.

 

Категории: правителство промени Андонис Рупакиотис Андонис Манитакис Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus