Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обявиха състава на новия гръцки кабинет

21 Юни 2012 / 15:06:18  GRReporter
1885 прочитания

След бурни преговори, продължили до последния момент,  говорителят на новия гръцки кабинет Симос Кедикоглу обяви неговия състав.

Както GRReporter съобщи още вчера, нов министър на финансите е досегашният президент на Националната банка на Гърция Василис Рапанос. Той и неговият заместник, отговорен за прозрачността Георгиос Мавраганис няма да положат клетва днес. Третият човек в екипа в „синият” Христос Стайкурас.

Министър на вътрешните работи ще бъде Еврипидис Стилианидис със заместник Хараламбос Атанасиу.

Министерството на административната реформа и електронното управление ще оглави преподавателят по конституционно право Андонис Манитакис със заместник-министър Манусос Волутакис.

Заместник-председателят на нова демокрация Димитрис Аврамопулос поема министерството на външните работи. Заместникът му, Димитрис Куркулас е дипломат с дългогодишна кариера и бивш ръководител на делегацията на Европейската комисия в България.

Начело на министерството на отбраната застава Панос Панайотопулос със заместници Панайотис Карамбелас и Димитрис Елевсиниотис.

Министерството на развитието, конкурентността, инфраструктурите, транспорта и мрежите е едно от двете нови ведомства с разширени компетенции. За министър бе назначен Костис Хадзидакис. Ставрос Калоянис, Атанасиос Скордас и Нотис Митаракис са имената на тримата негови заместници, които ще си разпределят отраслите.

Новосъздаденото или по-точно възстановено след премахването му през 2009 министерство на търговското корабоплаване и Егейско море ще се оглави от Костас Мусурулис, а негов заместник ще бъде Георгиос Верникос.

Постът на министъра на околната среда, енергетиката и климатичната промяна се поема от Евангелос Ливиератос със заместници Ставрос Калафатис и Асимакис Папагеоргиу.

Константинос Арванитопулос е новият министър на образованието, религиите, културата и спорта. Негови заместници са Костас Дзаварас, Теодорос Папатеодору (досегашен ректор на унивеситета в Пелопонес) и Янис Йоанидис, който се връща на поста след няколкогодишно прекъсване.

Нов министър на заетостта е Янис Вруцис, а негов заместник Никос Николопулос.

Министерството на здравеопазването и социалната солидарност оглавява Андреас Ликурендзос със заместници Мариос Салмас и Фотини Скопули.

Преподавателят по генетика в Солунския университет Атанасиос Цавтарис е новият министър на земеделието и храните, а Максимос Харакопулос негов заместник.

Нов министър на обществения ред и защитата на гражданите е Никос Дендиас.

Досегашният служебен министър на заетостта Андонис Рупакиотис, по професия адвокат поема министерството на правосъдието, прозрачността и човешките права.

Министърът на възстановеното министерство на туризма Олга Кефалояни е единствената жена – член на кабинета.

Начело на премахното по време на правителството на Георгиос Папандреу министерство на Македония и Тракия застава „синият” депутат от Солун, където е и седалището на ведомството Теодорос Караоглу.

За държавен министър бе назначен политическият съветник на премиера Андонис Самарас, Димитрис Стаматис.

Между интересните факти около сформирането на кабинета е, че противно на очакванията в него не участва спряганият за министър на околната среда, енергетиката и климатичната промяна Кириакос Мицотакис. В последния момент му е било предложено да участва като заместник-министър, но той е отказал.

Според някои слухове съществуваше възможността шампионът по вдигане на тежести Пирос Димас да стане заместник-министър на спорта. Те обаче не се потвърдиха.

Новото правителство ще положи клетва в президентството в 19:00. В церемонията няма да участват министърът и заместник-министърът на финансите Василис Рапанос и Георгиос Мавраганис. Това се прави с цел Георгиос Заниас да може да представи Гърция на заседанието на Еврогрупата в Брюксел в качеството си на служебен министър.

За председател на парламента ще бъде предложен Евангелос Меймаракис.

В 20:00 ще се проведе първото заседание на кабинета.

Категории: Политика кабинет министри клетва Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus