Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обяснения за случая с розовото dvd и черните 5,5 млн евро поиска в парламента Дора Бакояни

23 Декември 2010 / 13:12:47  GRReporter
1849 прочитания

От 4 дни насам Дора Бакояни започна война срещу журналиста Темос Анастасиадис от трибуната на парламента. В нападките си тя дори не го нарича с името му, а с определението „преносителят”, което медиите му бяха дали по време на скандала, разразил се около журналиста и издател на вестник „Прото тема” преди три години.

Дора Бакояни избра дебатите по бюджета за следващата година, за да попита министъра на финансите Георгиос Папаконстантину относно случая със сумата от 5,5 милиона евро, които „преносителят” е пренесъл до филиала на френската банка BNP Paribas в центъра на Атина. Тя потърси официална и компетентна информация за хода на разследването на чековете, които са били открити у „преносителя”, когато е бил заловен от френските власти на границата на страната с Швейцария.

Нападките на бившата министърка на външните работи срещу Темос Анастасиадис предизвика смут толкова у депутатите, пред които те бяха изстреляни, колкото и у някои медии. Дори Бакояни се обърна към парламента и попита как е възможно един гражданин, който е пренасял в черни найлонови пликове незаявени пред данъчните власти суми в размер от 5,5 милиона евро да се намира на свобода. Попита как е възможно цялата политическа и административна система да си прави оглушки за това и припомни как името на журналиста бе намесено в скандала Захопулос и прочутото „розово” DVD.

Каква е историята? През ноември 2007 Гърция бе разтърсена от новината, че тогавашният главен секретар на министерството на културата Христос Захопулос се е опитал да се самоубие като скочил от балкона на апартамента си, който се намира на 5-ия етаж. Дни по-късно стана ясно, че го е направил, защото неговата секретарка Еви Цеку го е заплашила, че ще даде на медиите тайно заснет от нея видеоматериал с интимни сцени помежду им, защото не я е назначил на желаната от нея работа, въпреки обещанията му за това. Докато Захопулос се лекуваше с многобройни фрактури Еви Цеку бе заловена за изнудване и задържана в ареста, а кълбото на разкритията започна да се разплита.

В хода на следствието шокираната гръцката общественост научи, малко преди опита за самоубийство на Захопулос секретарката е успяла да занесе и покаже видеоматериала в няколко медии, между които и в редакцията на вестника на Темос Анастасиадис „Прото тема”. По същото време Янис Адрианос - шеф на пресофиса на тогавашния премиер Костас Караманлис се е срещнал в лобито на хотел „Хилтън” с някого, когото медиите нарекоха „преносител” на видеото. Срещата се е провела с цел той да предаде „розовото” DVD на Янис Адрианос, който днес е депутат от Нова демокрация. Около седмица по-късно вестник „Парон” обяви, че „преносителят” е бил Темос Анастасиадис. Това предизвика оттеглянето на един от съсобствениците на вестник „Прото тема” Макис Триантафилопулос от групата на издателите, докато работещите в седмичника журналисти застанаха на страната на Темос Анастасиадис. В поредица от статии той отрече, че е „преносителят” и, разбира се публикува снимки с фрагменти от скандалния видео материал. По случая бяха разпитани също главният редактор и водещата на новините по телевизия Мега Христос Панайотопулос и Олга Треми с основен въпрос дали са гледали видеоматериала.

В началото на месеца делото по случая бе отложено за пореден път и се очаква да се проведе на 17 октомври 2011. Обвиняеми по случая са Еви Цеку, нейният адвокат Христос Николуцопулос, който я е придружавал при посещението й в медиите, където е искала да разпространи видеоматериала, издателят Темос Анастасиадис и журналистът от „Прото тема” Янис Макриянис. Според обвинителния акт издателят „е записал копие на видеоматериала без знанието на Еви Цеку”, когато тя е отишла в редакцията, за да го покаже. Актът приема, че той е лицето, предало на сътрудника на бившия премиер Костас Караманлис DVD, „на което е записал, след като го е преработил, част от откраднатия видеоматериал”.

В изявленията си в парламента Дора Бакояни припомни за провеждането на срещата между Темос Анастасиадис и Янис Адрианос и зададе реторичния въпрос дали пък тогава „преносителят” не е успял да постигне някаква замяна на видеоматериала срещу собствения си имунитет и „никому непринадлежащите” и „черни” 5,5 милиона евро.

Категории: ПолитикаСкандалВидеоматериал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus