Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обвинения за сексизъм в гръцкия парламент

03 Февруари 2014 / 13:02:42  GRReporter
1146 прочитания

Гръцки депутатки заявиха, че са жертви на словесно насилие от страна на колегите си от другия пол. По време на заседание на парламентарната комисия за равенството на половете представителките на някои партии определиха като сексизъм отношението към тях.

Комисията констатира повишение в конкретните прояви през последния месец. В повечето от случаите става дума за унизително отношение към изказванията на жени-депутати, както и за сексистки коментари относно облеклото на някои от тях.

Представителки на различни партии предложиха на нападателите да се налагат глоби и назидателни наказания. Депутатката от Нова демокрация Анна Караманли предложи налагане на глоби, орязване на депутатското обезщетение и отнемане на думата по време на заседанията на парламентарните комисии. Тя посочи, че това поведение на мъжете депутати трябва да престане, тъй като съществува опасност те да се пренесат и сред обществото.

Според депутатката от СИРИЗА Мария Стамбули въпросът трябва да се обсъди и в комисията по етика. Мнението на депутата от групата на Независимите демократи (създадена от някои от отлюспените от парламентарните групи на ПАСОК и СИРИЗА депутати – б.а.) Одисеас Вудурис, случаите на словесно насилие би следвало да се регистрират и предразсъдъците да се обсъждат.

Колежката му от Нова демокрация Георгия Бацара пък заяви, че се е обидила като жена, след като депутат нарече депутатка “жартиер”. “Това беше най-обидното нещо, което може да се каже на някой член на парламента”.

Председателката на комисията и депутат от Нова демокрация Катерина Папакоста заяви, че напоследък са зачестили случаите на “словесна обида въз основа на пола”. “Абсолютно неприемливо е колеги в парламента да се отнасят към други с подобно сексистко поведение”, подчета тя.

Въпреки това Папакоста се дистанцира от предположенията, според които депутатките Зои Констандопулу от СИРИЗА и Рахил Макри от партията „Независими гърци” ще подадат съдебни искове за определенията към тях по време на митинга пред сградата на бившата държавна телевизия ЕРТ.

Конкретните събития се случиха на 11 ноември 2013, часове след като полицейски сили прекъснаха окупацията на сградата. Зои Констандопулу подаде жалба до прокурора на Върховния съд с оплакването, че в опита й да влезе в сградата е била спряна и станала обект на ругатни от страна на полицаите. Малко след това депутатката отново се озова пред порталната врата на медията, където започна да вика: „Полицаите ме блъскат, извикайте прокурор. Помощ”.

В същото време колежката й от Независимите гърци Рахил Макри се беше качила върху вратата с помощта на колегата си от СИРИЗА Димитрис Стратулис и викаше лозунги.

„Тази история се пренесе и извън парламента. Добре би било да се реши политически и институционално. Когато сме изправени пред противопарламентарно поведение, парламентът, неговият председател и неговите заместници трябва да се намесват”, каза Папакоста.

Думите на Катерина Папакоста предизвикаха реакция от страна на колежката на Рахил Макри в „Независимите гърци” Мария Царуха, която посочи, че парламентът не може да пречи или да възпрепятства инициирането на съдебен процес, когато става дума за случай на сексизъм, извършен в парламента.

Категории: Политика депутати словесно насилие сексизъм Зои Констандопулу Рахил Макри
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus