Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обучението на мениджмънта е гаранция за успех

19 Юли 2013 / 18:07:56  Виктория Миндова
1537 прочитания

Икономическата криза промени правилата на играта във всички сектори на икономиката. Въпреки постоянното нарастване на безработицата и повишаването на броя на фалиралите предприятия, в Гърция все още има фирми, които се развиват и успяват да се справят в трудна икономическа среда. Те създават работни места и плащат задълженията си към държавата.

Потърсихме компетентното мнение на Криста Тзелепи, която е управляващ партньор в компанията за обучение на мениджъри Treasure Lab Ltd., за да ни каже как според нея се изгражда успешен професионален екип в период на финансова криза.

Самата компания Treasure Lab е компания, която проектира и внедрява иновативни изпълнителни програми за оптимизация на управленчески умения в големи местни и международни компании. Нейните цели са да се подобри ефективността на екипите чрез фокусирани упражнения, екипен трейнинг (team coaching), развитие на уменията за общуване и други техники.

Ръководителите на фирмата и самата Криста Тзелепи имат дългогодишен опит в развитието и управлението на човешките ресурси в областта на мениджмънта (HR Line Management). Тзелепи е сертифициран трньор (Solution Focused Coach – PCC), има диплома по психология от American College of Greece и магистърска степен за детското развитие от университета Tufts в САЩ.

Как финансовата криза повлия на отношенията между работодатели и служители в Гърция?

Kакто може да се очаква в трудни ситуации, тези отношения може да станат обтегнати в период на криза. С постоянните съкращения и растяща безработица, много неща може да се случат. Това е опит, който черпим и от клиентите, които обучаваме.

Мога да ви кажа, че и двете страни (ръководни кадри и служители) се влияят от нестабилността и липсата на сигурност на заобикалящата ги икономическа среда.

При служителите това се отразява по различен начин. Някои да придобиват нови умения, за да бъдат по-конкурентни на трудовия пазар. Други започват да обръщат внимание повече на автобиографията си и разработват своята професионална мрежа, за да изградят повече контакти. Трети търсят реализация на трудовия пазар в чужбина. Не на последно място са тези, които работят по-усилено и се страхуват сериозно от промени или че ще бъдат жертвани, което може дори да депресира човек. Някои от хората отговарят на няколко от изброените състояния.

Каква е ситуацията при работодателите? Те как са засегнати от кризата?

От страна на работодателя, виждаме също редица реакции. В това число влиза преструктуриране на дейността, за да се справят с предизвикателствата, които поставя пред мениджмънта намаленото търсене на пазара. В други случаи мениджъри на средно и високо ниво биват премествани във филиали в други страни, ако тяхната роля не е необходима вече в Гърция. Честа практика е да се дават повече отговорности и по-важна роля на един служител, който може да няма нужната квалификация. В много предприятия бяха понижени заплатите и компенсациите при съкращение.

Тези решения зависят от много фактори, като бизнес решенията на висшето ръководство, ясното формулиране дали акцентът във фирмата пада върху хората или дурите ресурси, приетата фирмена култура и други. Има много добри практики, които предоставят на допълнителни инструменти за развитие като програми за усъвършенстване на дейността, устойчиво обучение, както и изключителни трейнинги, създадени специално за определена фирма.

Тъй като нашите клиенти са предимно големи гръцки и международни компании, мога да ви кажа, че при доброто бизнес планиране акцентът по принцип пада върху запазването на човешкия потенциал. Въпреки това, в други случаи, може да се види точно обратното. Кризата кара мениджърите да прибягват до масови съкращения, което оказва изключителен натиск върху хората и на практика не води до по-добри резултати, а имат отрицателно въздействие върху екипа.

Каква е ролята на фирмите за развитие на мениджмънта, като Treasure Lab в успеха на една корпорация?

Нашата роля е да помогнем на хората и екипите да успеят. Водим семинари, на които хората прилагат на практика това, което са научили от треньора . Например, ние обучаваме мениджъри как да станат по-успешни в управлението на екипи, как да станат мениджър-треньори, за да мотивират екипите си, как да станат по-устойчиви на промени.

Нашата методика съчетава обучението в семинари и практически упражнения след това, за да се уверим, че нашите клиенти ще са напълно подготвени за предизвикателствата. До момента сме помогнали на над 1800 мениджъри да станат треньори. Освен това сме помогнали на стотици хора, които работят в различни професионални екипи да станат по-продуктивни, като се научат как да общуват и да си сътрудничат по-добре. За тази цел, ние издаваме разрешение за Team Coaching Международната оценка (TCI) от САЩ с подход от Solutionsurfers в Швейцария.

Кои са най-честите грешки, които мениджърите на компаниите правят?

Независимо че много често мениджърите работят много усилено, те не винаги разбират, че резултатите идват от хората под тях. Затова те трябва да прекарват повече време в изграждане на екипа, насърчаване на дейността му, поддържане на обратна връзка и съдействие в работата, докато екипът стане по-силен и по-продуктивен. Зад всеки успешен мениджър стои силен екип, който е уважаван и му се гласува доверие.

Разкажете ни повече за вълшебното съотношение 5-1 положително към отрицателно ...

Резултатите от проучените от Losada and Heaphy 60 лидерски екипа показват, че при най-продуктивните екипи (по отношение на финансови резултати, потребителски мнения и т.н.), съотношението е 5,6 положителни взаимодействия за всяко едно негативно.

Категории: ИкономикаПазари криза Гърция бизнес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus