Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общинска служителка проиграла 12 милиона евро на борсата

23 Януари 2014 / 13:01:57  GRReporter
844 прочитания

Нямат край разкритията около «безкрайния купон» в община Солун по времето на кмета Василис Папагеоргопулос. Делото, което се гледа на втора инстанция, предизвика голям интерес, след като в сряда инспектор Анастасия Цембера заяви, че в периода 2004-2005 общинска служителка е проиграла на борсата 12 милиона евро.

Според Цембера, конкретната служителка е освободена от съдебния съвет заради финансовия скандал, а в момента се води разследване за легализирането на приходи от незаконна дейност (пране на мръсни пари).

Икономическият инспектор повтори още веднъж своята увереност, че е изключено бившият касиер Панайотис Саксонис да е крадял сам, и ако не друго висшестоящите най-малкото са го търпяли.

Основна свидетелка по делото посочи пропуските на бившия кмет що се отнася до контрола на финансите на общината, за да бъде предотвратено присвояването. «Би трябвало да проверява сметките или да възложи този контрол на общинската комисия», заяви свидетелката пред петчленния апелативен съд.

Намесвайки се в процедурата Василис Папагеоргопулос представи кметско решение, позволяващо плащанията в брой да се извършват само от управителите на касовата служба в общината, сред които не е фигурирал Саксонис.

Защитникът на бившия кмет Димитрил Цоволас от своя страна отбеляза, че ако всеки кмет, областен управител или министър броеше цифри щеше да бъде счетоводител, а нямаше да управлява. Той говори и за неприязънта, изпитвана от финансовия инспектор към бившия кмет и бившия главен секретар на общината Михалис Лемусияс, чиято цел е да оправдае собствените си грешки в разследването.

На свой ред Анастасия Цембера повтори трудностите, които срещнала при извършването на финансовия контрол на общината, тъй като постоянно се намесвали в работата й. Така например, според показанията й, през 2009 от общината изпратили документ на тогавашния финансов министър Йоргос Алогоскуфис, с което искали или разследването да бъде прекратено, или да им бъде дадено време, за да представят изискваните от инспектора документи. Също така, тя заяви, че представител на фирмата, отговорна за инсталирането на системата за двустранно счетоводство на общината, й поискал да подправи данните в разследването си.

В отговор на въпроси на защитниците на ищеца, икономическият инспектор спомена още веднъж за непрозрачността в управлението на финансите на общината. А когато в даден момент тя спомена бившия главен секретар на общината, той избухна: «Получих вече инфаркт, сега ще получа и инсулт от това, което чувам».

Делото бе прекратено и ще продължи следващия вторник с показанията на икономическия инспектор.

 

 

 

Категории: дело кмет на Солун Василис Папагеоргопулос икономически инспектор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus