Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общата балканска борсова платформа ще привлече инвеститорския интерес

21 Декември 2010 / 23:12:28  Виктория Миндова
1291 прочитания

Сега е добър момент за основополагането на една обща платформа, която да обедини балканските борси. Икономическата ситуация и трудностите, през които преминават различните държави в района неизбежно се отразяват на обемите на търговия  на фондовите борси. Общата платформа между Атина, София, Букурещ може да създаде нов интерес в международните инвеститори и да увеличи оборота. Това е мнението на новия президент на Атинската борса Сократис Лазаридис, който на въпроса на GRReporter „Смятате ли, че е възможно създаването на една общо-балканска търговска платформа", отговори така:

„Всъщност в края на януари ще посетя София и ще мога лично да обсъдя с българските си колеги възможностите за по-широко сътрудничество”, заяви Лазаридис на официалния Коледен обяд с журналисти в сградата на Атинската борса. Той смята, че борсата ще играе ключова роля в новата приватизационна програма на правителството. Раздържавяването на публичните предприятия през 2011 година ще засили движението на фондовия пазар и ще даде нови инвестиционни възможности. Лазаридис пое поста на президент на Атинската борса преди месец, след като изтече шестгодишният мандат на неговия предшественик. В първият месец  на новата позиция е осъществил поредица от срещи с чуждестранни инвеститори. Финансистът обяви, че независимо от трудната икономическа ситуация в Гърция, все още има сериозен интерес за инвестиции от международни компании.

Сократис Лазаридис представи накратко новата нормативна рамка за дейността на фондовите борси, наложена от Европейския съюз. Основната цел на новите правила е да затегне контрола върху дейността на финансовите пазари и извънборсовите сделки. Специалистът се спря първо на Market in Financial Instruments Directive (MiFID), който действа в общо 30 европейски държави и осигурява подобряване на конкуренцията и по-голяма сигурността на потребителите на инвестиционни услуги. След три години прилагане, директивата ще претърпи подобрения през 2011 година, след като са били установени структурни проблеми, както и липса на прозрачност при извършване на сделките.

European Market Infrastructure Regulation (EMIR) е нов тип регулация, която определя действията за извършване на финансови сделки извън финансовите пазари и засяга търговията с финансови продукти като акции, облигации и други деривати. Всяка държава по отделно ще приеме правилата по тази регулация като основният акцент е,  че всички извънборсови сделки ще се минават задължително през клирингови къщи. Ще се въведе по-строг режим на лицензиране на самите клирингови къщи в случаите, когато са частни институции и ще се упражнява единна политика във всички държави за вписването на договорите за извънборсови деривати в регистри на транзакции (trade repositories).

Securities Law Directive (SLD) е директива, която цели да защити на практика правата на инвеститорите на базата на произхода им, независимо в коя част на Европа търгуват. „На практика се дава възможност на чуждестранните инвеститори от Европа, сами да определят по кои закони ще бъдат извършени сделките. Например германецът ще спазва германските закони (но на Атинската борса-б.а.)”, обясни  Сократис Лазаридис. Той определи тази директива като объркваща, защото вместо да помогне за хармонизацията на законодателството в различните държави свързано с дейността на финансовите пазари, ще създаде допълнителни затруднения в търговията. „Трудностите, които произхождат от тази директива ще са като Вавилонската кула”.

Central Securities Depositories Regulation (CSDR) ще даде нова, по-съвременна уредба за дейността и издаването на разрешения на централните депозитари, като се стандартизира работата на тези институции на европейско ниво. С тази директива се опитва да премахне бариерите пред инвеститорите, които искат да търгуват зад граница.

Short Selling Directive (SSD) е директива, която се налага след последната икономическа криза. Сократис Лазаридис поясни, че целта й е да предотврати непокритите отворени продажби и добави, че промените, които ще влязат с новата директива са вече приложени в управлението на гръцката борса. В нея се включва и контролът върху CDS книжата, като се въвежда набор от общи функционалните и оперативни изисквания за мониторинг на европейско ниво и независимо от мястото.

Target 2 Securities (T2S) отразява стремежа на Европейската централна банка да създаде обща система за сетълмент на ценни книжа в Европа, за да се  улеснят трансграничните сделки, както и тези с плащания в брой в евро - TARGET2. Използването на услугите на T2S ще може да se прави от централните депозитари.

Категории: ИкономикаПазари Атинска борса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus