Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обратното закупуване на гръцките облигации започна

03 Декември 2012 / 17:12:24  GRReporter
1405 прочитания

Гръцкото правителство обяви официално началото на процеса по обратно изкупуване на държавните облигации с номинална стойност 30 милиарда евро. Агенцията за управление на външния дълг обяви рамките, в които ще се търгуват облигациите. Минималната средна цена, която гръцката страна предлага е от 30,2 до 38,1 цента за едно евро облигационен дълг. Максималната цена е между 32,2-40,1 цента за евро дълг. Крайната цена се определя по отделно за 20-те различни категории облигации според падежа на изплащането им.

Агенцията прилага „холандска процедура за търг” за процеса на обратното изкупуване на дълга. Тя дава възможност на правителството да събере всички оферти представени от инвеститорите, за да определи крайната и възможно най-конкурентна цена за обратното закупуване. Според холандския модел ще бъде избрана най-високата предложена от инвеститорите цена в диапазона, даден от правителството за различните категории облигации. Офертите ще се приемат до края на седмицата, а крайната дата за уреждане на сделките с инвеститорите е 17 декември тази година.

Целта на процеса е Гърция да изтегли от вторичния пазар половината от държавните облигации, държани от частни фондове, които общо достигат 62,5 милиарда евро. Инвеститорите, които вземат участие в процеса ще получат в замяна шестмесечни бонове от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Те са издадени специално за процеса и тяхната обща стойност няма да надмине 10 милиарда евро.

Условията по обратното изкупуване на част от външния дълг въздейства позитивно на Атинската борса, която в средата на деня отбеляза ръст от 1,8%. Акциите на банките скочиха с 6,3%. Обявените ценови рамки са по-изгодни от първоначално очакваните, което даде положителен тласък на финансовия пазар в началото на тази седмица.

Междувременно Bloomberg предава, че spread-а на 10-годишните гръцки държавни облигации падна в ранния следобед на 12,85% . Лихвата на германските облигации е 1,37%, а на гръцките 14,22%. „Пазарът отрази положителните условия за обратното закупуване на облигациите. Те са по-добри за инвеститорите от очакваните, като осигуряват по-малки от предвижданите загуби за взелите участие в процеса”, заяви пред Имерисия Такис Заманис от финансовата къща Beta. Той казва, че въпреки началната еуфория, трябва да се запази умерен оптимизъм докато не стане ясно кой ще вземе участие в процеса и да се видят резултатите от него.

Изданието предава, че европейските лидери се надяват обратното закупуване на облигациите заедно с намаляване на лихвите по финансовата помощ да облекчи гръцкия външен дълг с около 40 милиарда евро. Местни анализатори обаче отбелязват, че дори процесът да събере максимално участие, гръцкият външен дълг ще бъде натоварен с нови 10 милиарда евро от заема от EFSF за финансиране на процеса.

Най-затруднени в решението си да участват в обратното закупуване на облигациите са гръцките банки и пенсионни фондове, които вече изпитват сериозен недостиг на средства в балансите си. Изкупуването на гръцките облигации със средно приета цена 33,1  на сто от номиналната им стойност повишава нуждата на банките от средства за рекапиталзация. Тъй като Гърция все още е страна с висок капиталов риск, инвеститорите остават предпазливи и не се знае доколко са готови да подкрепят повишаване на акционерния капитал. Финансирането им ще остане главно в ръцете на държавата и Гръцкия фонд за финансова стабилност, което увеличава възможността банките да бъдат национализирани.

Най-печеливши от изкупуването на дълга се очаква да бъдат хедж фондовете. Те закупиха голям обем гръцки държавни облигации през пролетта и лятото на тази година, когато цените им се движиха между 10-15 на сто от номиналната им стойност. Според News247 тяхната печалба ще бъде между 2,5-3 милиарда евро и ще надмине 100% от инвестираните от тях средства.

Категории: ИкономикаПазари облигации обратно закупуване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus